АстраЗенека отговори на критиките от българските власти за ваксините

АстраЗенека отговори на критиките от българските власти за ваксините

Фармацевтичната компания АстраЗенека излезе с официална позиция до медиите по повод критиките от българските власти, отправени по-рано днес, от които стана ясно, че обещани до края на февруари доставки на ваксини няма да бъдат изпълнени. 

"Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. ", заяви на редовният седмичен брифинг н НОЩ здравният министър проф. Костадин Ангелов и добави с категоричен тон: "Нека да съм пределно ясен - нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини! Нека уговорките да се спазват! Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето, на което се намираме, това е недопустимо!"

Здравният министър към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Забавянето на доставките на ваксини от компаниите-производители поставя под риск имунизационните планове на страните членки на Европейския съюз, коментира на свой ред премиерът. " Да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали! Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно някой, ако им даде повече пари от Европейския съюз, да им пращат натам повече ваксини. Даже е недопустимо.", подчерта той.

България ще подкрепи въвеждане на ваксинационен паспорт в ЕС

"Производството на ваксини, в частност ваксината на АстраЗенека срещу COVID19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че АстраЗенека полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес.", отбелязва компанията в разпространеното до медиите становище.

"Все пак в резултат на продължаващите ни усилия очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество два дни по-рано от планираното. До средата на месец март сe очакват още две доставки", уточняват от компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ