Пеканов: Преработеният План за възстановяване е с много по-високо ниво на амбиция

Пеканов: Преработеният План за възстановяване е с много по-високо ниво на амбиция

Пеканов: Преработеният План за възстановяване е с много по-високо ниво на амбиция

С обновената версия на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат стимулирани 8 милиарда лева частни инвестиции. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Миналата седмица публикувахме нашата ревизирана версия на Българския план за възстановяване и устойчивост. Смятам, че той е много по-амбициозен, много по-добър от предшестващия. В него са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, като сме надградили с 11 нови инвестиционни проекти и 7 нови реформи.“, коментира той.

„Силно вярвам, че това е една версия с много по-високо ниво на амбиция. Това ще отключи следващите 7 години за България 12.6 млрд. лв. Освен парите, които ще дойдат от Европа, се очаква да отключи още поне 8 млрд. лв. частни инвестиции“, каза вицепремиерът.

По думите му обаче остават проблемни области като енергетиката.  Депутати неколкократно поставиха въпроса за бъдещето на въглищната индустрия в Маришкия басейн, но Пеканов заяви, че това не е решение, което може да вземе служебен кабинет.

Той заяви, че в сферата на енергетиката са добавени нови проекти и три реформи - за стимулиране производството на електроенергия от ВЕИ, за създаването на комисия за енергиен преход и за либерализация на пазара за електроенергия на дребно.

Пеканов заяви, че за Брюксел е важно планът да е добър, а не да бъде предаден бързо. Той обаче призна, че при настоящата ситуация има риск от забавяне на получаване на средствата.

„Парите за България не са застрашени“, гарантира за пореден път вицепремиерът. От Брюксел страната ни може да разчита на 12,6 млрд. лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ