България

Политика

|

Общество

|

БДЖ получи нови локомотиви за първи път от 1986 година насам

БДЖ получи нови локомотиви за първи път от 1986 година насам

БДЖ получи нови локомотиви за първи път от 1986 година насам

Два нови локомотива „Сименс Смартрон“ бяха пуснати в експлоатация тази седмица, съобщиха от Министерството на транспорта.

До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат общо 15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления в страната.

По думите на транспортния министър Росен Желязков държавата за пръв път ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав.

„В рамките на Механизма за устойчивост и възстановяване се предвиждат над 750 млн. лева за жп инфраструктура и 250 млн. лева за нови влакове“, обясни той.

Сделката със „Сименс Смартрон“ позволява закупуването на първите нови локомотиви от 1986 г. насам. „В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав“, добави още Желязков.

В рамките на събитието бяха представени и два нови високотехнологични влекача на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с които ще се осигури по-бърза и ефективна поддръжка на железния път в страната.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ