Бизнес и правителство мислят заедно как да укротят цените на горивата

Бизнес и правителство мислят заедно как да укротят цените на горивата

Търси се начин бизнесът, който се занимава с горива да даде своя принос за нормализиране на пазара. Това заяви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев след свикана днес среща в Министерски съвет за цените на горивата, посочвани като един от мотивите за протестите в последните дни.

В срещата, която беше затворена за медии, участваха вицепремиерът Томислав Дончев представители на големите вериги бензиностанции и на Петролната и газова асоциация. На нея, по коментари на участници на излизане от заседанието, са били разисквани както предложения за намаляване на цените на горивата и анализ на пазара, така и мерки, които изискват държавна намеса за траен ефект – включително промяна в законодателството, което обаче технически е невъзможно да стане за няколко дни.

Една от вече обявените от финансовия министър Владислав Горанов идеи на държавата предвижда детайлна разбивка в касовите бележки, които получаваме при зареждане на бензиностанция. Сега, от касовия бон научаваме само сумата, която трябва да платим по съответната цена и добавено ДДС. Горанов сподели идея занапред, на касовата бележка автоматично да се отбелязва какъв процент от плащаната от клиента сума е ДДС, колко е акцизът и колко търговската надценка в цената за всеки литър гориво.

„Има аргументи и в едната, и в другата посока, както и нашите предложения, разбира се, трябва да се обсъдят внимателно, но все пак ми се ще да консолидираме мнението на петролната и газова асоциации и тогава да коментираме конкретните мерки", коментира по този повод Андрей Делчев.

От няколко дни цената на горивата - дизел и бензин, поевтинява с между 2 и 13 стотинки на литър. Това не се случвало заради масовите протести в страната, а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари, обясни още Делчев. „Ако следите цената на суровия петрол, ще видите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата“, добави той.

„И ние сме българи и при нас работят българи… Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно – отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара“, декларира още Делчев.

По думите му след разговора с вицепремиера Томислав Дончев предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на Петролната и газова асоциация. Но и побърза да предупреди:„Никой да не остава с грешното впечатление, че ние отиваме в Петролната асоциация, разбираме се нещо и то автоматично се отразява на цените. Нищо такова няма да се случи, всяка фирма е самостоятелна в избора си на търговска политика.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ