България ще има собствен институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

България ще има собствен институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

България има реален шанс да се заяви като световна дестинация за изследвания и иновации в областта на високите технологии с първия по рода си собствен институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Официалното му откриване ще бъде на 11 април, от 11:00 ч. в НДК.

Създаването на института, който ще е под името INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) се оценява като повратен момент в историята на науката и иновациите не само в страната ни, но и в региона. Символиката в абревиутарата INSAIT (б.р. означава прозрение) не е случайна. Според неговите създадели каузата на института е да превърне страната ни в притегателна точка за топ таланти и да създаде предпоставки за развитието на икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост.

INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите университети в света: швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от българския парламент, което осигурява бюджет от близо 170 милиона лева за срок от 10 години. Институтът се ръководи от световно признати български и чуждестранни учени от топ университети в САЩ, Швейцария и Израел.

В събитието по откриването ще участват световни величини от научно-технологичния елит като Нобеловият лауреат проф. Дан Шехтман, носителят на наградата Тюринг (б. р. еквивалентът на нобелова награда за компютърни науки), проф. Шафи Голдвасер, вицепрезидентът на Google Research и директор на Google AI, д-р Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services, проф. д-р Байрън Кук, бившият президент на Швейцария и настоящ ръководител на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания Ги Пермелин, президентът на European Research Council  (ERC), проф. Мария Лептин и  президентът на ETH Zurich, проф. Жоел Мезо.

На откриването ще присъстват и президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, еврокомисарят Мария Габриел, министрите Николай Денков и Даниел Лорер, ректорът на Софийския университет, проф. Анастас Герджиков.

Председател на Консултативния съвет на INSAIT е проф. Драгомир Радев, който преподава в престижния американски университет Йейл. Идеен архитект на института и председател на Надзорния съвет е проф. Мартин Вечев - един от водещите учени в света в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект. Той е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кембридж и професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich. Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбоко-технологични (deep-tech) стартъпи. Разработките от предишния ERC грант (2016 г.) на Вечев доведоха до създаването на стартъпа DeepCode, който бе закупен и в момента е в основата на мултимилиардната компания Snyk, топ 50 AI компания в света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ