Борисов след подписването: Резултатите ще бъдат видими след 10 години

Борисов след подписването: Резултатите ще бъдат видими след 10 години

Решихме да гледаме напред, убеден съм, че след 10 години резултатите от Договора за добросъседство ще бъдат видими за двете държави. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, предаде специалният пратеник на „Фокус“ в Скопие.

„Можеше ли да не подпишем такъв договор – можеше. Години наред не е подписан. Затова, искам да поздравя на премиера Заев, външните министри и екипите ни работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име - „за добросъседство“, заяви Борисов. Този договор не е насочен срещу никой от нашите съседи, само към просперитета на двете държави, подчерта българският премиер.

Освен ключовият документ - договорът за добросъседство и сътрудничество между двете държави, министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова разписаха с македонските си колеги и два меморандума - за развитието на железопътните и транспортни връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ

Тези два документа също са изключително важни, подчерта Борисов. „Транспортният коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Той дава излаз не само по оста север-юг, дава възможност за присъединяване на всяка една страна от Балканите са търгува, да прави бизнес и да развива туризма с другите, това ще бъде изключително важно и за двете стари“, допълни Борисов. „Това можеше да го направим и без договор. Този договор има смисъл. Не знам дали за първи път, но между нашите две държави, без ментори и посредници сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало. Това ни прави силни, независим и значими. Гледайки назад ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видни за двете държави“, каза още българския премиер. 

250 млн. eвро cа заложени в проекта за жп линия междy Бългаpия и Скопие. "Вече имаме една част от парите по линия на ЕС, линията трябва да се строи едновременно от двете държави", посочи още българският премиер.

Ще има критики за този договор, но подписването му нямаше да се случи, ако не беше и куражът на колегата Заев. Ще видите реакцията на ЕС - тя ще бъде положителна, коментира Борисов и обобщи: "Със Зоран Заев искаме да вървим напред и да достигнем равнището на държави като Германия и Холандия." А терминът "заедничка история не разделя, той дава перспективи, заяви още Борисов.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ