Пълна газова независимост догодина обеща Борисов

Пълна газова независимост догодина обеща Борисов

Пълна газова независимост догодина обеща Борисов

"Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде. На практика това е реалната диверсификация". Това обяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на проекта "IGB - междусистемна газова връзка Гърция - България", предаде БТА.

В проверката между хасковските села Войводово и Орлово участваха и енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Гърция Димитрис Хронопулос, и на Азарбейджан - Наргиз Гурбанова.

След една изключително прозрачна процедура, българската държава изтегли заем с банкова гаранция и нашето участие в проекта е половин млрд. лв. Двете фирми, които спечелиха доставката на тръбите и строителството са гръцки. Това показва, че сме не само отворени и прозрачни, но и винаги сме казвали, че България и Гърция трябва да си разпределят ресурсите - те да ползват Черно море и Дунав, ние да ползваме Егейско море, отбеляза премиерът.

Проектът ще гарантира на България енергийна сигурност, което означава и национална сигурност, каза американският посланик Херо Мустафа.

Гърция, България и САЩ ще се сближат и в един по-общ проект в енергетиката - плаващата станция и терминал за втечнен газ в Александруполис. Това ще промени целия регион на Гърция и България, отбеляза гръцкият посланик Димитрис Хронопулос.

Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата 32 цола, а проектният капацитет - до 3 млрд. куб. м годишно с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. годишно. Чрез проекта България и съседните й страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ