Брошура за мигрантите в Гърция: В България дават къщи и пари

Брошура за мигрантите в Гърция: В България дават къщи и пари

Брошура за мигрантите в Гърция: В България дават къщи и пари

Мигранти от Афганистан, настанени в бежанския център във Враждебна по програмата за релокация на мигранти в Европейския съюз, са били излъгани в Гърция, че в България ще получат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги, разказва бТВ.

Сега афганистанците плашат с гладна стачка, ако не бъдат върнати обратно в Гърция.

Шивачът Иса и неговата съпруга Авин пристигат в България заради обещанията. Те платили хиляди долари на трафиканти, за да избягат от войната в Сирия. „Показаха ни снимки с безплатни апартаменти, казаха че една седмица бъдем в този комплекс, след което ще получим право на пребиваване за пет години с паспорт и право на пътуване. След това ще ни настанят в къща, ще ни дадат финансова помощ за цяла година”, казва Иса.

Двамата се озовават в центъра за бежанци във Враждебна, където има още една група, слушала подобни обещания. Таж ал Мълла и приятелите му също пристигат то Гърция по програмата за релокация.

Мигрантите показват пред бТН брошура, в която пише: „След като получиш статут на бежанец в периода, който може да продължи до една година, ще ти бъдат предоставени финансови помощи, с които да покриеш разходите за жилище и живот, ще ти бъдат осигурени социални услуги и здравни осигуровки, обучение на български език, социални и културни насоки (консултации), техническо и професионално обучение, покриване на разходите за транспорт и придвижване, преводачески услуги.“

По думите на Иван Пенков, директор на Центъра за настаняване във Враждебна, не би трябвало гръцките власти да обещават подобни неща на мигрантите. „Международната организация по миграцията рекламира така България пред тях”, допълва той.

 Ръководителът на мисията на Международната организация по миграцията в София, Радослав Стаменков, е категоричен, че неговите колеги, работещи в Гърция, никога не са „рекламирали” по подобен начин страната ни. Отрича да е виждал и брошурата, която е напечатана на бланка на организацията.

Следващата група измамени от брошурата се очаква другата седмица.

„Казаха ми: „Имаш 10 минути – или подписваш и се съгласяваш, или оставаш в Гърция”. И ми казаха: „Ако останеш тук, ще останеш незаконно, без документи”, допълва Иса. Други мигранти също се оплакаха от натиск при попълване на документите за релокация у нас.

Веднъж подписали документите, мигрантите трябвало да летят със самолет към България, но още на летището ги арестуват, въпреки че трябва да бъдат посрещнати от представител на Международната организация по миграцията.

Сирийците, настанени във Враждебна, поставиха ултиматум пред директора: дават му седем дни, за да ги върне в Гърция или моментално да получат статута и парите, обещани в брошурата. В противен случай  щели да обявят гладна стачка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ