Делегация от Украйна пристига другата седмица у нас

Делегация от Украйна пристига другата седмица у нас

Делегация от Украйна пристига другата седмица у нас

Делегация от Украйна пристига другата седмица у нас на работно посещение, съобщи за БНТ министърът на отбраната Драгомир Заков.  Визитата е неофициална, „ще водим конкретни разговори с какво точно можем да им съдействаме, в какъв аспект“, поясни още министърът.

Решението на парламента за отпускането на военнотехническа помощ за Украйна той определи като компромисно, което обаче "сега дава възможност на правителството да работи по конкретни стъпки."

По отношение на това дали у нас може да се ремонтира военна украинска техника, Заков заяви, че „България има достатъчно много ресурс да ремонтира такава техника, не говорим само за бронирана техника, а за всякакъв вид“.

Няма пряка военна заплаха за националната сигурност към момента, увери министърът на отбраната, но "същевременно има сериозни рискове, все пак на няколко километра от нас се води война“. По думите му, когато институциите осъзнаят рисковете и ги анализират, то те няма да са толкова сериозни.

Като предизвикателство пред България той открои хибридната война.

„НАТО е всъщност гарантът за нашата национална сигурност и териториална цялост, освен българската армия по Конституция“, посочи още Заков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ