Донев: Не се обсъжда въвеждане на забрана за излизане на възрастните неваксинирани

Донев: Не се обсъжда въвеждане на забрана за излизане на възрастните неваксинирани

Донев: Не се обсъжда въвеждане на забрана за излизане на възрастните неваксинирани

„Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда у нас”, заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Гълъб Донев.

По думите му броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки.

„Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това всъщност ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, каза Донев.

Той обясни, че когато има спад под  750 заразени на 100 хил. души за четиринадесетдневен срок ще се предприемат други мерки и някои ще отпаднат.

 „Въвеждането на тези мерки веднъж гарантират правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така, че да гарантират живота и здравето на всички. Както и те самите да ползват всички права”, добави вицепремиерът.

Той подчерта, че при настоящите правила и мерки всички заведения, фитнеси, театри, киносалони и концертни зони могат да работят на 100% запълняемост, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Гълъб Донев обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат.

По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации, което според министъра било вече направено.

„Няма как служител, който контактува с граждани, да няма зелен сертификат. Това е въведено. След като има струпване на хора на обществено място, където гражданите отиват, за да получат някаква административна услуга, този, които ще приеме техните документи и ще ги консултира, трябва също да бъде отговорен. Целта на заповедта за т. нар. зелен сертификат е да има право и свобода на избор какво да се ползва от въведените мерки“, каза Доне, като добави, че над 65% от служителите в системата на МТСП са ваксинирани или преболедували

Той обясни, че работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Тези разходи трябва да бъдат поети от работодателя, категоричен бе министърът.

„Мярката 60 на 40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Тези, чиито оборот е паднал, попадат в тази мярка и могат да я използват. Родителите, които излизат в отпуск, за да гледат децата си, които са в онлайн обучение, могат да подадат заявление към дирекция „Социално подпомагане“, каза още министърът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ