Държавата се мобилизира срещу таксата "незает стол" в созополски ресторант

Държавата се мобилизира срещу таксата незает стол в созополски ресторант

Държавата се мобилизира срещу таксата "незает стол" в созополски ресторант

Ресторант в Созопол е поискал 20 лв. такса за незает стол на резервирана маса. За 4 празни стола сумата е 80 лв. и е маркирана на касов бон. Летовничка публикува бележката със странния „артикул“ и предизвика незабавна реакция на властите.

Премиерът Бойко Борисов е наредил на министър на туризма Николина Ангелкова да назначи незабавна проверка за категоризацията на созополския ресторант. Включи се и Комисията за защита на потребителите.

„Ще има административна санкция за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и тя се представя в касов бон”, коментира Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Подателката на сигнала не пожела да разкаже пред телевизиите отново цялата история – по думите й не търси публичност, а се бори за правата си.

За сметка на това собственикът на ресторанта ресторанта "Miloz Fish & Grill" Тони Матеев представи своя версия пред Нова тв:

„Подобна такса е лоша ресторантьорска практика, която ние не прилагаме. Този случай е единичен и е породен заради агресивно поведение. Това, че жената не желае да се включи в пряк ефир е показателно“.

Жената казва, че на влизане предупредила, че резервацията е за 10 души, но четирима от тях няма да дойдат. Но после хостесата отрекла, че е била предупредена.

Ресторантьорът също отрича да е бил уведомен, че групата е по-малка.

С този аргумент той начислил 80 лева за празните столове, понеже вечерта била натоварена.

Клиентите казват, че са получили лошо отношение от сервитьорите, от ресторанта пък твърдят обратното - клиентите се държали арогантно и смущавали другите гости в заведението.

 „Недопустимо е да има такса „Празен стол”. Още снощи по изрично разпореждане на премиера направихме пълна проверка на заведението. За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява подобна такса ”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова тв. Ресторантьорите трябва да калкулират рисковете от отменените резервации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ