Идва нов световен ред - кръговата икономика

Идва нов световен ред - кръговата икономика

Идва нов световен ред - кръговата икономика

Кръговата кономика е напълно нова концепция на живот, която трябва да възприемем. Тя ще бъде подчинена на нов модел на т.нар. йерархия на отпадъците, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който откри Деветият национален зелен форум на сп. „Мениджър“ в столичния Сити Март Арт Център.

Първото, което ще стои най-високо в йерархията на кръговата икономика е предотвратяването на отпадъка – т.е. така да бъде направен продукта, че да не води до отпадък. Това е най-амбициозната цел на кръговата икономика, поясни министър Димов.

Втората най-важна задача ще е удължаването на живота на продуктите, особено на електроуредите, т.е. свеждането до минимум на отпадъците за депониране. Целта, която ЕС ще заложи е отпадъците за депониране да бъдат сведени до 10% във всяка държава

Третото стъпало на йерархията на отпадъците е разработването на продукти, които са лесни и напълно пригодни за рециклиране, или, т.нар. екодизайн.

Най-късно до 2022 г. трябва да влязат в сила изискванията на екодизайна, а в България ще се опитаме дори да го въведем по-рано – така да бъдат изработвани продуктите, че да отговарят на йерархичната структура на възможностите на кръговата икономика, посочи още министър Димов. Ще бъдат въведени идентични изисквания по отношение на опасни вещества, които да бъдат извличани от пластмасовите опаковки например преди рециклиране. Предвижда се увеличаване на общия процент на зелени обществени поръчки, допълни той и специално обърна внимание, че бизнесът ще бъде един от решаващите фактори, който ще има много голям ангажимент към въвеждането на изискванията на кръговата икономика на ниво начин на живот на обществата.

Близо до общоевропейската цел за намаляване на депонираните отпадъци до 10% вече е Столична община, съобщи Йоана Христова, заместник-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". Общо депонираните отпадъци са сведени до 16%, а с новите проекти и кампании част от които вече са стартирали този процент ще падне под 10, убедена е тя. Една от тези нови масови кампании е как и къде да изхвърляме разделно отпадъците, в която със специални стикери върху контейнерите се указва към кого могат да се обърнат столичани за всеки вид отпадък, особено когато са  едрогабаритни. Столична община е сключила договори с редица оползотворяващи организации, които приемат и извозват безплатно от адрес. Столична община е и първата, въвела мобилна система за прибиране на опасни отпадъци, посочи тя и отправи пожелание да дойде ден, в който софия да няма и един тон отпадък, който да е предназначен за депо.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ