Обявиха слогана и цветовете на българското председателство на Съвета на ЕС

Обявиха слогана и цветовете на българското председателство на Съвета на ЕС

Слоганът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде „Съединението прави силата“. Това съобщи министърът на председателството през 2018 г. Лиляна Павлова на пресконференция в МС. Девизът е бил потвърден днес с решение на правителство със съответния превод на английски език, изборът е базиран и на социологически проучвания, поясни тя.

Днес са били утвърдени и цветовете на председателството, които ще бъдат син и жълт. Ще има открити обществени поръчки за изпълнението на брандирането и на съпътстващите услуги по осигуряване на провеждането на събитията в София. С утвърждаването на слогана и цветовете се завършва и визуализацията на това как ще изглежда българското председателство.

Днес е бил приет и календар на събитията. В България ще има събития, категорична беше министър Павлова. „Председателствата от 1999 г. насам се провеждат по един и същи начин. Планираме провеждането на 12 съвета на министрите в София. Ако направим аналог с Естония и Малта, ще видите че България има най-много събития, които се провеждат“, каза Павлова. Тя подчерта, че с това иска да затвори темата и спекулацията, че по някакъв начин сегашното правителство се е отказало от събития по време на председателството. Сред срещите с най-високо очаквано присъствие тя изтъкна тази на върха в София във формат ЕС - Западни Балкани в началото на май. Откриването на председателството е насрочено за 4 януари в Народния театър "Иван Вазов", а на 5 януари ще са заседанията във формат МС и Колеж на ЕК.Сайтът на българското председателство ще бъде достъпен на четири езика от 1 декември.

Вече е известно и какви ще са подаръците за гостите, като те ще са ангажимент на БНБ и "Български пощи" - два вида лимитирани монети - сребърна с позлата за най-високопоставените гости и монета от два лева, ще бъде валидирана и пощенска марка за председателството, ще има и вратовръзки и шалове, решени в цветовете на председателството.

Ремонтът на НДК ще бъде завършен преди началото на председателството, увери министър Пвалова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ