Кампания на БНР търси и отличава новите будители. Гласувайте и вие!

Кампания на БНР търси и отличава новите будители. Гласувайте и вие!

Кампания на БНР търси и отличава новите будители. Гласувайте и вие!

Медиите имат силата да предизвикват верижни реакции, като разказват за личности, които са вдъхновили някого, понякога дори съвсем малка група от хора, и лесно успяват да накарат всички да ги заобичат.

Такъв е случаят на всеки един от номинираните за Будител на годината – направили са нещо значимо, страстта им е запалила някого да ги последва или просто да оцени работата им и техните имена се свързват с дейности в различни области на духовността. Организаторът на тазгодишната кампания - Българското национално радио, като обществена медия има нелеката задача да предаде и разпространи посланията на тези българи.

Анимари Димитрова и Златко Златков от сдружение “Русаля” обучават и дават подслон на 25 деца от крайно бедни семейства, на възраст от 5 до 12 години, в училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца “Димитър Екимов”.  

Биляна Савова е красивото лице на надеждата за много хора, на които е поставена страшната диагноза множествена склероза. След като открива свой път за борба с болестта, Биляна основава фондацията “МС – Мога сам” и предава опит и енергия на стотици като нея, които имат нужда от кураж.

Екипът на „Българите, забравените постижения“ – Делян Момчилов, Стен Дамянов и Николай Манчев създават един от най-забележителните и родолюбиви книжни проекти на годината. В „Българите!/ Забравените постижения“ екипът разказва 50 вълнуващи истории за 50 бележити българи в сферата на науката, изкуството, дарителството, просветата, пътешествията и експедициите.

Екип „Студио Змей“ създава българската алтернатива на анимационните филми за супергерои. Идеята за “Златната ябълка” – поредица за самодиви, змейове и юнаци, базирана на българския фолклор, хрумва на Димитър Петров, докато работи за  Cartoon Network в Лондон. Филмът е факт след четири години усилена работа и благодарение на независимата платформа indiegogo.

Преди година Захари Карабашлиев отправя поглед отвъд таланта си на писател, основавайки фестивала “Варна лит” – с акцент върху детско-юношеската публика, който събира в морската столица едни от най-обичаните имена от българската и световна литературна сцена и успява да зарази младите хора с любов към четенето и литературата.

Отново към децата е насочена дейността на фондацията “Културни перспективи” на оперната прима Ина Кънчева, която тази година основа и национална стипендия “С усилия към звездите”, за да подпомага амбициозни млади българи в пет различни области на изкуството.

Мартин Ганев от „поляна.бг“ – eдин от „работодателите на годината“ за 2017, успял извън пределите на България, но се завръща и се установява в ловешкото село Поляна, за да се занимава с биоземеделие и продължава да разкрива работни места.

Още един млад българин – 24-годишният Мартин Граховски, прекарал по-голямата част от живота си в Канада, се завръща в родината си. Мартин обикаля страната, снима и монтира сам и със собствени средства триминутен клип за България, с желанието да покажe на българите и на хората по целия свят, че живеем в красива страна.

Специално внимание заслужава и фондацията на световноизвестния физик проф. Минко Балкански – „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща, открива, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в най-престижните чуждестранни научни заведения. Осъден на смърт от комунистическия режим, той не стъпва повече от 50 години в родината си, а след промените става един от най-големите дарители в България в полза на младите учени и таланти.

Път към децата в една от най-трудните възрастови групи търси и намира и Михаил Стефанов – основател на фестивала „The bridge“ и видео платформата „Мини машини“, като ги учи на ценности, самоувереност и желание за изява.

Младия влогър и студент по режисура Крис Захариев използва последното си лято като тийнейджър, заедно със своите двама най-добри приятели, за да открият България такава, каквато никой не им я е показвал досега. Едно вълнуващо пътуване без план, разказано в хитовия уеб-сериал “Да се изгубиш нарочно”, показващо красотата на най-затънтените кътчета на България и незабравимите човешки истории за добрината на хората на село, което оставя хилядите зрители в интернет, пълни с надежа и вяра за бъдещето на родината. 

Изборът на номинираните e направен между 120 предложения на слушатели и 17 предложения на журналистическия екип на програма “Христо Ботев” на БНР. След продължителен дебат и достойните номинации в кампанията са определени от журито в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова, която от съвсем скоро е част от екипа на “Христо Ботев” и е един от идеолозите на проекта.

Примерът на единайсетте номинирани е заразителен. Това са новите, модерни патриоти, които абсолютно безвъзмездно и със сърце помагат, вдъхновяват, просвещават.

В онлайн платформата за гласуване в сайта на БНР можете лично да изберете и подкрепите най-достойния за Будител на 2018. Церемонията „Будител на годината“ по традиция ще се състои в Деня на народните будители и ще се излъчи по БНТ 1.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ