България

Политика

|

Общество

|

Къде е най-скъпата земеделска земя в България?

Къде е най-скъпата земеделска земя в България?

През 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 941 лв., което е със 7,9 на сто повече в сравнение с 2017 г., съобщи Националният статистически институт. Спрямо предходната година увеличение е отчетено в цената на нивите - с 12,6 на сто. Цената на постоянно затревените площи намалява с 16,8 на сто.

През 2018 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1345 лв. на декар. Увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година е отчетено в Северния централен район - с 39,5 на сто, и в Южния централен район - с 22,7 на сто. Цената на земята в Югоизточния район остава почти на същото равнище спрямо 2017 г. - отбелязано е слабо повишение с 0,8 на сто. През 2018 г. се наблюдава намаление в цената на един декар земеделска земя в Югозападния район - с 53,4 на сто, в Северозападния - с 4,5 на сто, и в Североизточния район - с 4 на сто.

[[{"fid":"335089","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":457,"width":1433,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

През 2018 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 48 лв., което е с 4,3 на сто повече спрямо 2017 година. Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 6,4 на сто.

Цената на постоянно затревените площи остава без промяна. През 2018 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 69 лева.

Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
По-убедителни и харизматични в две стъпки