България

Политика

|

Общество

|

Ски калкулатор: Колко струват картите за лифт в най-популярните зимни курорти у нас

Ски калкулатор: Колко струват картите за лифт в най-популярните зимни курорти у нас

Ски сезонът е в разгара си, по пистите у нас има достатъчно сняг тази зима, но практикуването на зимните спортове този сезон е и въпрос на предварително добро планиране на личните финанси.   

От 40 до приблизително 80 лева варират цените за еднодневен престой на пистите в популярните зимни курорти у нас през този сезон. Лифт картите за възрастните стандартно са с най-висока цена, като тя достига 381 лв. за пет дена в Банско и пада около два пъти до 180 лв. за ски зона „Алеко“ във Витоша и в Добринище. Колко трябва да заделим само за лифт карти, има ли отстъпки и при какви условия? Обобщаваме в следващите редове.

Банско

Двупосочният билет в кабинков лифт в курорта през този сезон варира от 36 лв. за възрастни до един лев за децата до 6-годишна възраст. За еднодневно ползване на пистите в Банско възрастните ще трябва да платят по 79 лв., а учениците и пенсионерите до 75 г. – по 70 лв. За децата във възрастовия диапазон 7-12 г. цената пада до 43 лв., а за тези до 6 г. включително тя е един лев.

Петдневният пас за възрастен е 381 лв., за ученици и пенсионери до 75 г. е 339 лв., а за деца от 7 до 12 г. е 163 лв., като за най-малките (до 6 г.) е 5 лв. Достъпни са и фамилни пакети с 20-дневна валидност. 

Цената на всяка лифт карта е намалена с 10% при ползване на пълно ски оборудване. Ако към това бъде прибавен и ски учител, намалението е 15%. В цените на картите и билетите е включена планинска застраховка.

В допълнение работата на лифтовете и влековете може да бъде проследена в реално време чрез мобилно приложение за Android и iOS – Bansko Ski, където има възможност и за купуване на лифт карта, преглед на хотели и ресторанти, камери и метеорологична обстановка. Информацията е достъпна и на уебсайта Banskoski.com.

Боровец

Двупосочният билет за възрастните за кабинковия лифт „Ястребец“ и четириседалковия „Ситняково Експрес“ е 25 лв., а за децата от 7 до 13 г. цената е 15 лв.

Един ден по пистите в Боровец струва на почитателите на зимните спортове 75 лв., като отстъпки има за младежите (14-22 г.) и за хората над 65, които плащат по 54 лв., както и за децата от 7 до 13 г., за които достъпът до лифтовете се гарантира срещу 44 лв.

За пет дена възрастните трябва да заделят 310 лв., а младежите и хората над 65 – 230 лв. Има опция и за семейни карти с 20% отстъпка от стойността на стандартните карти. Намаление от 5% има и при презареждане на многократни лифт карти на сайта Borovets-bg.com и чрез приложението My Borovets. Те дават и реална информация за работата на лифтовете и пистите в курорта, времето, риска от лавини и др.

Децата под 7 г. използват съоръженията безплатно. В цените е включена застраховка „Планинска злополука“, но от курорта напомнят, че тя не важи за извънпистово каране и на териториите на фрийстайл парковете. Всички цени са достъпни тук.

Витоша

При пътуването с лифт в ски зона „Алеко“ извън редовната цена за възрастни има и намаления за ученици, студенти, пенсионери и деца до 12-годишна възраст.

За двупосочния билет за кабинков лифт цената започва от 10 лв. за деца и достига 20 лв. при възрастните. Еднодневният детски пропуск е 30 лв., за ученици и пенсионери е 35 лв., а за възрастни струва 45 лв. За тях 40 лв. е картата за нощно каране, докато за децата тя е 5 лв. Има и пакети, включващи денонощно ползване. 5-дневните карти са 180 лв. за възрастните и 120 лв. за децата.

 

 

Има възможност за заплащане на семейни такси, като за целодневен пас сумите варират от 50 лв. за родител с дете до 7-годишна възраст до 100 лв. за семейство с две деца до 7 години.

Всяка лифт карта включва планинска застраховка и е намалена с до 20% при ползване на пълно ски оборудване или учител от „Витоша ски“. В билетите е включена застраховка при злополука.

Камери на живо и информация за съоръженията в реално време са достъпни тук. Пълният списък с цените на услугите в ски зоната е тук.

Добринище

Двупосочен билет за седалковия лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог струва 25 лв. за възрастните, като цената е с 3 лв. по-ниска при групи от над 20 човека. Според публикуваните цени от ски център „Добринище“ картата за един ден е 40 лв. за възрастни, а за деца от 4 до 12 г. е 23 лв. При 5-дневно ползване на лифтовете цените достигат 180 лв. за възрастни и 105 лв. за деца.

 

 

Няма включена застраховка „Планински туризъм“. Уебкамери от пистата може да бъдат открити тук, а пълен списък с цените – тук. Лифтът е безплатен за деца под 4 години.

Пампорово

В ски зона „Пампорово-Мечи чал“ двупосочният билет за един лифт е 16 лв. за възрастните, като цената е по-ниска за младежите на възраст 12-17 г. и лицата над 65 г. (12 лв.), както и за децата от 7 до 11-годишна възраст (10 лв.).

Достъп до пистите за един ден е възможен срещу 75 лв. за възрастните и 45 лв. за децата. Петдневен пропуск струва 338 лв. за възрастните и 269 лв. за младежите и хората над 65. Семейните пакети за пет дена варират от 672 лв. за възрастен с две деца (7-11 г.) до 979 лв. за двама възрастни с две деца.

 

 

Всички цени са достъпни тук. Купуването и презареждането на карти онлайн дава 3% отстъпка и е възможно тук. На сайта Pamporovo.me в реално време са показани и отворените ски писти и лифтове, температурата и натрупаната снежна покривка. Има и камери на живо.