Комисията по хазарта с две тарифи за игри на щастието

Комисията по хазарта с две тарифи за игри на щастието

Комисията по хазарта с две тарифи за игри на щастието

Формирани по различен такси са плащали за една и съща хазартна игра държавното тото и организатор на лотарийни игри, съобщи на извънреден брифинг директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев. Таксите са били определени така, че на практика частните оператори са плащали много по-малко от Българския спортен тотализатор, показват първите данни от извършената днес от агенцията проверка в Комисията по хазарта. Българският спортен тотализатор е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са плащали по-малко върху комисионите, поясни Начев. В резултат на разликите в определените такси бюджетът е ощетен с 210 милиона лева.

Проверката на Комисията по хазарта и таксите, които тя събира, е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов през декември миналата година, а по-късно е издадено постановление на специализираната прокуратура за такава проверка, но с по-голям времеви обхват. По това време конкуренти в хазартния бизнес на Васил Божков излязоха с разкрития, че са изнудвани да му прехвърлят бизнеса си и са били заплашвани с убийство. В разкритията си споменаха и срещи в Комисията по хазарта, на които били съветвани "да се разберат с Васил Божков".

Днешната проверка на агенцията за държавна финансова инспекция е обхванала периода 2014-2019 г. Установено е, че за ова време в бюджета са постъпили 500 милиона лева, а по предварителна оценка е трябвало да бъдат 710 милиона.

Тепърва ще се изяснява законосъобразността на действията на Комисията по хазарта, но фактите говорят, че по различен начин са събирани таксите от Българския спортен тотализатор и останалите хазартни оператори за един и същ вид игри, без да се знае на какво се дължи това, отбелязва Начев.

Междувременно в Комисията по хазарта влязоха МВР и прокуратурата, съобщи bTV. От сградата са изнесени кашони с документи. Днешната акция е броени дни след като миналата седмица законопроектът на Валери Симеонов и още шестима депутати от партията му за установяване на държавен монопол върху игрите с лотарийни билети получи подкрепата на премиера Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Приемането на текстовете ще ощети най-вече Националната лотария, мажоритарен дял в която има Васил Божков. Той самият свика в неделя среща с феновете на Левски и ги призова да поискат среща с премиера Борисов, защото ако законът влезе в сила ще фалира и няма да може да издържа повече футболния отбор. Междувременно управата на Националната лотария пък сезира ЕК заради идеята за "национализиране на частен бизнес". На срещата в неделя Божков даде срок на сините агитки до днес да решат какво ще предприемат. Отговорът се очаква тази вечер на нова среща, която ще се проведе на стадион "Герена".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ