КС реши: Кирил Петков е назначен за министър в нарушение на Конституцията

КС реши: Кирил Петков е назначен за министър в нарушение на Конституцията

КС реши: Кирил Петков е назначен за министър в нарушение на Конституцията

Указът на президента Румен Радев от 10 май тази година за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд, който днес заседава по същество, за да се произнесе по исканото тълкуване на казуса с двойното гражданство на Петков в момента на назначаването му на поста в първото служебно правителство.

Решението e прието с 11 гласа. Единствено съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение. Няма проблем обаче Петков да се кандидатира за депутат, тъй като според материалите по делото, публикувани от КС преди две седмици, той официално не е канадски гражданин от 20 август тази година.

Делото по казуса с Кирил Петков беше образувано след сезиране от депутати от 46-ото Народно събрание и трябваше да установи имал ли е Петков към 10 май - датата на обявяването на състава на първия служебен кабинет двойно гражданство. Самият той е подал още на 20 април декларация, че има само българско гражданство и на няколко пъти се опитваше да защити позицията си с тезата, че с тази декларация на практика заявявал волята си да бъде само български гражданин. Конституцията обаче ясно постановява, че народни представители и членове на правителство не могат да имат двойно гражданство към датата на назначаване или конституиране в състава на парламента.

Документ, представен от канадските власти и приложен към делото сочи, че Петков е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август. Вчера Петков поиска за втори път да бъде изслушан от КС като страна по делото, макар че получи отказ и при първия подобен опит, защото законодателно няма такова право.

Предстои конституционните съдии да обявят мотивите си, както и официалното им тълкуване по отношение на актовете, които е подписвал, докато е бил на този пост.

Очаквайте подробности!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври