Майките на деца с увреждания с ултиматум към депутатите

Майките на деца с увреждания с ултиматум към депутатите

Майките на деца с увреждания с ултиматум към депутатите

Протестиращите майки на деца с увреждания дадоха 5 дни срок на депутатите да припознаят предложения от протестиращите и омбудсмана Мая Манолова Закон за личната помощ и да го придвижват до пленарната зала, предаде bTV

Ако това не се случи, демонстрациите ще се разраснат, предупредиха те.

Манолова съобщи, че вече е получила есемес от независимия депутат Спас Панчев, който е заявил готовност да стане вносител на законопроекта.

„Съобразили сме се и с желанието на депутатите да почиват през август; ако се заемат незабавно с обсъждането на проекта, до 31 юли спокойно могат да го приемат, без да правят компромиси с неговото качество”, коментира омбудсманът.

По-рано днес депутатите решиха да не работят през август, въпреки твърденията на БСП, че именно тогава трябва да се приемат законовите промени за хората с увреждания. От ГЕРБ обявиха, че са готови на извънредни заседания по темата.

„Финансовата обосновка, изготвена от Министерството на труда и социалната политика с активното ни участие сочи, че 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране и предоставяне на личната помощ”, заяви Манолова.

По думите й през първата година сумата вероятно няма да бъде изразходена в пълен обем и не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент и някои ще предпочетат 90 лв. добавка за чужда помощ – възможност, която ще се запази. Тя отбеляза, че „представителите на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане”. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ