България

Политика

|

Общество

|

Над 101 500 подписа в подкрепа на искане за промени по формулиране на минималната заплата

Над 101 500 подписа в подкрепа на искане за промени по формулиране на минималната заплата

КНСБ, КТ "Подкрепа" и техните индустриални федерации проведоха Национална акция на работеща България "Заедно да защитим труда си!, съобщиха от КНСБ, пише БГНЕС. В рамките на кампанията бе организирана национална подписка сред работещите български граждани, чрез която бяха събрани 101 586 подписа.

Всички те настояват за нормативни промени, чрез които да се постигне: значително увеличаване на заплащането за нощен труд и за време на разположение като функция от минималната работна заплата (МРЗ) за страната; въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъсваем (непрекъснат) технологичен режим на работа; гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75% (в почивни дни) и 100% (на официални празници).

Утре (29.06.20 г.) в 10:30 ч. президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов ще връчат подписката в Министерство на труда и социалната политика (МТСП), като ресорна институция.
 

Ключови думи