Над 40 хиляди души засегнати от най-масовия протест на автобусните превозвачи до момента

Снимки: БСК

Над 40 хиляди пътници са били засегнати от националния протест на автобусните превозвачи, който се проведе днес от 14 до 15.30 часа. По обобщени данни към момента в акцията са участвали около 99 процента от автобусните фирми, обслужващи общински, областни и републикански транспортни схеми и членуващи в Сдружението на автобусните превозвачи. Протестът с искане да бъде спрян проектозакона за Българска автомобилна камара е бил подкрепен от около 2 700 автобуса.  Според автобусните превозвачи, той е лобистки и дава цялата държавна власт в ръцете на няколко души с интереси в транспортния бизнес и със сериозна политическа подкрепа от страна на управляващите.

Днес, 14 юни, в цялата страна, от 14.00 до 15.30 часа, автобусните превозвачи, членове на АИКБ, БСК и БТПП, проведоха предупредителен протест срещу Законопроекта за Българска автомобилна камара. 

По данни на браншовите организации, членове на АИКБ, БСК и БТПП в протеста днес са се включили 1800 автобуса по 2480 разписания в 32 града, сред които: Перник, Варна, Благоевград, Търговище, Петрич, Добрич, Сандански, Пловдив, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Лом, Вършец, Берковица, Исперих, Омуртаг, Поморие, Дулово, Търново, Гоце Делчев, Смолян, Шумен и др. 

Няма информация управляващите да са предприели стъпки за оттегляне на законопроекта към момента, което е причина да се пристъпи към организацията на мащабен ефективен протест, насрочен за 25 юни т.г., в София, съобщиха от БСК. Очаква се в него да се включат 750 пътнически автобуса. Готовност да се включат в протеста с 200 камиона имат и фирмите от товарните превози.

"В зависимост от това какво позволение ще получим от Столична община, на гърба на храма "Александър Невски" и пред Парламента ще бъдат паркирани между 50 и 100 автобуса. Останалите до 750 ще бъдат наредени по бул. "Цариградско шосе", докъдето достигнат. Точно в 11 часа ще тръгне шествието от "Александър Невски", което ще мине по жълтите павета, пред Президентството, Министерския съвет, по бул. "Мария Луиза" за Централна автогара, където ще приключи. Същия маршрут е и на шествието, което ще бъде проведено на 28-и юни.", съобщи за БНР Ивайло Константинов от Сдружението на автобусните превозвачи:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ