Над 50% от българите намалили месото, за да се борят с климатичните промени

Над 50% от българите намалили месото, за да се борят с климатичните промени

Повече от половината българи са намалили потреблението на месо, за да се борят с климатичните промени. Това са част от резултатите на мащабно проучване, поръчано от Европейската инвестиционна банка във връзка с усилията, които гражданите на ЕС полагат в борбата с климатичните промени.

Данните сочат, че 57% от населението в България вече е понижило потреблението на месо, в знак на съпричастност към глобалните усилия за свиване на въглеродния отпечатък. На въпрос "Намалявате ли своето потребление на месо, за да подкрепите борбата срещу климатичните промени" 13% от анкетираните българи отговарят с "Да, винаги", а други 44% от тях - "Да, от време на време". Други 30% казват, че няма да ограничат потреблението на месо и нямат такова намерение, а останалите 13% - че все още не са предприели такава стъпка, но планират да направят това в бъдеще. ЕИБ припомня, че производството на месо в глобален мащаб води до генерирането на също толкова парникови газов в атмосферата, колкото създават всички автомобили и камиони взети заедно. Цитира се изследване на ООН от 2019 г. по темата.

В същото време обаче сред мерките за борба с климатичните промени българите най-лесно биха приложили отказ от летене със самолет – 41% избират тази опция. След това се нарежда отказ от купуване на нови дрехи (29%). Само 11% от анкетираните сънародници избират отказ от услуги за видео стрийминг като Netflix и Youtube. Най-малко българи обаче са посочили като мярка, която биха приложили пълния отказ от месо (9% от  анкетираните) или да се откажат от личния си автомобил (9% от анкетираните).

Но 64% от българите считат, че тяхното лично поведение може да окаже промяна в глобалните усилия срещу климатичните промени.  За сравнение в рамките на целия ЕС този процент е 72%.

Другите мерки които българите са взели е да купуват продукти, произведени наблизо (62% отговарят утвърдително), да пътуват със самолет по-рядко в случай, че всички ограничения заради COVID-19 отпаднат (67% отговарят положително), както и да пътуват с влак, вместо със самолет, за разстояния, които отнемат по-малко от 5 часа (60% отговарят положително), както и да предпочетат туризъм в нашата страна или в съседните страни, вместо в по-далечни дестинации (69% отговарят положително).

В проучването участват 27 700 граждани от 27-те страни на ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ