Нов електронен портал дава достъп до услугите на Министерството на туризма

Нов електронен портал дава достъп до услугите на Министерството на туризма

Нов електронен портал дава достъп до услугите на Министерството на туризма

Където и да се намират в страната, гражданите и бизнесът ще могат от понеделник да използват всички административни услуги на Министерството на туризма по електронен път.  

Това ще става чрез интернет портал, в който след регистрация съответното лице ще може да изпраща заявка за нужната му услуга, вместо да се реди на опашка и да подава заявление на хартия, предава Дарик, цитирайки ресорният министър Николина Ангелкова.

Към момента министерството предоставя 26 услуги, а годишно обработва около 1500 заявления, посочва Ангелкова. До края на тази година достъпът до портала ще стане възможен за всички европейски държави, а през следващата ще обхване почти всички държави в света.
 
Първата стъпка за използване на портала е регистрацията на съответния потребител. За нея се изисква валиден документ за самоличност, електронна поща и номер на мобилния телефон. Регистрацията се прави през мобилния телефон, като документът за самоличност се показва, а специална система проверява, дали той е валиден.

Следва идентификация на лицето чрез снимане през системата, е обяснил проф. Георги Димитров, представител на фирмата-изпълнител на новата електронна услуга. "Прави се проверка дали съм 3D човек, да не използвам чужда снимка или маска. Тази технология е разработена в България. Тя е сертифицирана, дава същата степен на сигурност като лично явяване", казва той. 
 
След потвърждаване на мобилния номер се стига до издаване на електронен подпис, който е безплатен през първата година, а от втората година ще струва по 2 лева месечно, ако се използват административните услуги.
 
Попълването завършва с подписване чрез електронния подпис, а заявяването на услугата отнема около 50 секунди.

Реалният достъп до новата електронна услуга на министерството ще започне в понеделник, като заявки могат да се изпращат денонощно, а заявките от събота и неделя ще бъдат обработвани в понеделник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ