От днес получаваме автоматично спешния номер на Външно при пътуване в чужбина

От днес получаваме автоматично спешния номер на Външно при пътуване в чужбина

От днес получаваме автоматично спешния номер на Външно при пътуване в чужбина

Всеки български гражданин, притежаващ СИМ-карта на български мобилен оператор, от днес ще получава есемес, щом излезе зад граница, с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР (+359 2 948 24 04), на която може да потърси помощ в случай на извънредна ситуация.

Съобщението ще бъде получавано веднага щом абонатът попадне в роуминг.  Инициативата на МВнР се осъществява в партньорство с трите национални мобилни оператора - А1, VIVACOM и Telenor, в знак на подкрепа към усилията на ведомството за подобряване на административното обслужване и по-ефективна защита на българските граждани в чужбина, посочват от МВнР.

Мобилните оператори предоставят получаването на съобщението безплатно за гражданите, като услугата не е свързана с разходи от държавния бюджет. При повикване на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР (+359 2 948 24 04), разговорът ще бъде таксуван според тарифния план на абоната.

МВнР продължава работа по още проекти, които ще улеснят досега с администрацията на нашите сънародници в чужбина

Заплахите за сигурността в съвременния свят, свързани с природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици, безредици, бунтове и други, които често засягат и български граждани, изискват оказването на специализирана помощ и често незабавна реакция от страна на българските институции, отбелязват от външното ни министерство. В зависимост от характера на кризата, Министерството на външните работи координира усилията за оказване на помощ на български граждани с различни национални и чужди институции и ведомства. МВнР продължава и работата по още проекти, които ще улеснят досега с администрацията на нашите сънародници в чужбина

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ