От Зеления форум: Предизвикателствата като възможности

Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България. Снимки: Дияна Георгиева

Предизвикателствата пред всички по отношение на въвеждането на кръговата икономика са и възможности, които ще отворят нови работни места, ще генерират инвестиции. Това отбеляза Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки ЕКОПАК България по време на Деветия национален зелен форум, който се провежда в столицата.

Той обърна внимание, че според новите изисквания по пакета за кръгова икономика на ЕС, от 22,5% в момента целите за събиране на пластмасови отпадъци скачат на 75% през 2030 г.

Като напълно нова цел се появява и разделното събиране и предаване за рециклиране на алуминий. Сега и веднага обаче трябва да реагираме по отношение на пластмата, защото за опаковки се използват близо 20% от общия дял произвеждана пластмата в света, а най-големият световен производител е Китай, призова Бургуджиев.

В това отношение ЕКОПАК вече е планирал няколко спешни мерки сред които да увеличи с 25% в следващите няколко години контейнерите за разделно събиране в градовете. Освен това ще бъде въведен проект за събиране на хартия и пластмаса от търговските обекти в София и ще се изградят системи за събиране на пластмасови отпадъци в обществени сгради и институции, включително училища и детски градини.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ