България

Политика

|

Общество

|

Парламентът одобри Драгомир Заков за министър на отбраната

Парламентът одобри Драгомир Заков за министър на отбраната

Драгомир Заков е новият министър на отбраната, реши Народното събрание на извънредното си заседание днес. По предложение на премиера Кирил Петков и кабинета, то освободи Стефан Янев от поста. Първата персонална промяна в състава на правителството на Кирил Петков беше подкрепена от повечето парламентарни сили.

Кандидатурата за нов министър на отбраната беше одобрена със  184 гласа „за“ от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Депутатие от ДПС гласуваха "въздържал се", а "Възраждане" не участва в гласуването.

Оставката на Стефан Янев беше поискана вчера от премиера Кирил Петков, а предложението беше гласувано на извънредно заседание на Министерски съвет. Проектът за персонални промени в състава на правителството постъпи в деловодството на Народното събрание същия ден.

Самият Кирил Петков обясни исканата от него оставка с мотива, "че никой министър на това правителство няма право да прави собствена външна политика през Фейсбук.Такива самодейни изказвания, че ако аз не съм министър, това правителство може да не е стабилно, няма как да се търпят“.

От БСП декларираха по време на дебатите в парламента днес, че ще подкрепят  Драгомир Заков за военен министър. Малко преди това се появиха информации, че Заков е бил консенсусната номинация, след като от БСП са имали възражения по отношение на лансираната първоначално кандидатура на проф. Тодор Тагарев. 

„Пред България стоят тежки предизвикателства и точно в този момент  е нужно силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на държавно управление“, отбеляза от трибуната на парламента депутатът от БСП Атанас Зафиров.

От ДПС пък заявиха, че правителството "вече е вредно за страната" и възразиха срещу смяната на Янев, тъй като се прави без ясни аргументи.

„В името на мира, стабилността и сигурността ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега… Ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ГЕРБ определиха рокадата като пряка намеса на президентството в управлението на страната.

„Имате ли изобщо коалиционно споразумение, господин премиер? Вчера и госпожа Нинова каза, че работа на ПП е кой ще бъде министър на отбраната. Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство?“, попита по време на дебатите бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Докато в пленарна зала вървяха дебатите за кадровата промяна в състава на МС пред парламента отново имаше протест в подкрепа на Стефан Янев и с настояване правителството на Кирил Петков да подаде оставка.

Веднага след избора му, Драгомир Заков положи клетва в Народното събрание. А Стефан Янев напусна сградата на Министерството на отбраната веднага след като парламентът гласува смяната му. "Приемам случилото се с облекчение. Ще продължа да защитавам националните интереси", коментира той пред bTV.

Кой е новият министър на отбраната?

Драгомир Заков (46 г.) е дипломат от кариерата, като последните 20 години е работил на различни дипломатически длъжности в Министерството на външните работи. До момента е постоянен представител на България в НАТО от 2019 г. Завършил е Френската гимназия в София и магистратура по Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на Европейския съюз и Женевския център по политика и сигурност.

Между 2002 г. и 2004 г. е аташе към дирекция "НАТО и международна сигурност“ в Министерството на външните работи. Бил е част от екипите и ръководствата на Постоянното представителство на България в НАТО, в дирекция "ОССЕ и регионална сигурност“ във Външно, в представителството на България в ООН, в базираната в Женева Източноевропейска група на ООН, в Комитета по забрана на противопехотните мини, в дирекция "Контрол на оръжията“ в МВнР.

Удостоен е със сертификат от армията на САЩ през февруари 2001 г. като призтнание да подкрепата му за операцията Joint Guardian. 

Женен, с две деца. Говори английски, френски и руски език.

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива