Петкова: Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални

Петкова: Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални

Петкова: Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални

Не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ще има реални цени, защото конкуренцията ражда точно това - реални цени, които са в интерес на всички потребители. Това заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

„Трябва да тръгнем оттам, че съгласно нашето законодателство и европейското законодателство има абсолютно равенство между различните форми на собственост – държавна или частна. Аз не виждам нищо лошо в това държавата да създаде своя компания и да участва на пазара на горивата. Това означава нова конкуренция. Нашата цел е да създадем условия, които да са в интерес на потребителите, гражданите и бизнеса.“, коментира мин. Петкова

"Това, което можем да обещаем, е, че такова едно държавно дружество ще се държи абсолютно пазарно. Има икономическа логика цените да бъдат пазарни. Когато пазарът дава сигнал, че има условия за по-ниска цена, това да се случи максимално бързо.  Смисълът е да има конкуренция, да има още един участник на пазара. Когато има повече участници, то и условията ще бъдат по-добри.“, добави тя.  

Петкова обясни още, че към средата на юли трябва да е ясно колко пари за газ и парно ще бъдат възстановени на потребителите и индустрията

„КЕВР свърши своята работа. Сега колегите в „Булгаргаз“ правят изчисления в 20-дневен срок, т.е. трябва да са готови до 9 юни. След това "Бургаргаз" в 14-дневен срок трябва да възстанови парите на топлофикационните дружества“, уточни енергийният министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ