Пожарникари и спасители оставиха фитнес уреди пред МС в знак на протест

Пожарникари и спасители оставиха фитнес уреди пред МС в знак на протест

Пожарникари и спасители оставиха фитнес уреди пред МС в знак на протест

Стотици пожарникари и служители на спешния телефон 112 се събраха на национален протест днес под прозорците на властта. Демонстрацията, организирана от националния синдикат "Огнеборец", започна точно в 12.00 ч. на площад „Независимост" пред стълбите на сградата на бившия Партиен дом след неуспешните до момента преговори между синдикатите и ръководството на МВР. Основното им искане е управляващите да гласуват увеличението на заплатите им в окончателния вариант на бюджета за 2022 г.

Участниците в протеста са недоволни, че вместо повишение на възнагражденията са получили карти за фитнес и в знак на протест оставиха фитнес уреди на пътното платно пред Министерски съвет. Те искат и яснота ако пожарната и телефон 112 бъдат превърнати в самостоятелна агенция, дали социалните им придобивки ще останат същите.

„Нарастващата главоломно инфлация през последните месеци рефлектира негативно върху покупателните способности на служителите. Заради това трябва в крайна сметка най-малкото да бъде компенсирана тази инфлация. При 63 милиарда лева разходна част в закона за държавния бюджет се съмнявам, че не могат да намерят финансови средства, с който да се регулира този проблем.“ , коментира председателят на синдикат "Огнеборец", Венцислав Станков.  След демонстрацията в Триъгълника на властта пожарникарите и спасителите се отправиха на шествие в центъра на София, като стигнаха до министерството на финансите, за да изразят и там недоволството си.

На протест утре се очаква да излязат служители от системата на МВР, които също настояват за увеличение на заплатите в сектор "Сигурност". Участие в този протест потвърдиха днес от синдиката на служителите в затворите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ