Прекратяват предсрочно мандата на шефа на Здравната каса

Прекратяват предсрочно мандата на шефа на Здравната каса

Прекратяват предсрочно мандата на шефа на Здравната каса

Парламентарната здравна комисия гласува днес да прекрати предсрочно мандата на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев. Това е първа стъпка по освобождаването му от поста, след като наскоро самият той даде писмена заявка депутатите да преценят дали има смисъл да остава на поста заради дългото му отсъствие по болест. 

Именно това заявление разгледаха днес в комисията и с 11 гласа "за" и "7" против бе решено проф. Плочев да бъде освободен заради над 3-месечното му отсъствие по болест и невъзможността да се върне на работа, поради посочената от него необходимост от лечение.

Още утре решението на здравната комисия ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание, след което и парламентът трябва да гласува освобождаването на проф. Плочев в пленарна зала. Процедурно, финалът е в ръцете на Надзорния съвет на касата, който е страната, реално подписала договор с управителя. 

"Това ще задвижи процедурата по избор на нов шеф на НЗОК. От този момент парламентът ще разполага с един месец, за да избере нов председател", обясни д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ пред "24 часа".

От ГЕРБ към този момент нямат предложения за нов шеф, уточни още тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ