Протест на българи и украинци пред руските мисии в София и Варна

Протест на българи и украинци пред руските мисии в София и Варна

Протест на българи и украинци пред руските мисии в София и Варна

Българи и украинци се събраха на протест пред Руското посолство в София този следобед. Митингът със скандирания и плакати "Спрете Путин, спрете войната" продължаваше и в ранните вечерни часове. Протестиращите блокираха улицата пред посолството, макар че първоначално това не беше планирано. Ще идваме на протест докато се налага, заявиха участници в мирната демонстрация. Други с възмущение констатираха, че днешният ден връща часовника на човешкия прогрес час назад. 

[[{"fid":"389434","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":430,"width":778,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Кадър от излъчване на живо във Фейсбук на протеста пред руското посолство в София

Голяма част от украинската общност във Варна се събра със знамена и плакати пред Генералното консулство на Руската федерация. Някои от участниците в протеста декларираха, че са дошли у нас от Русия и Беларус. И заявиха категоричната си подкрепа за украинците, предаде БНТ.

Повечето от протестиращите обявиха, че са притеснени за близките си, останали в Украйна. Те разказвали, че живеят в постоянен страх. Част от тях са твърдо решени да останат в Украйна, други обаче искат да напуснат мястото на военните действия.

От Украинската организация във Варна призоваха България да окаже съдействие на сънародниците ни, за да се върнат у нас.

Те настояват за мир в Украйна, но не са склонни да приемат като компромис откъсването на част от територията й.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ