Протестите в София в снимки

Протестите в София в снимки

Протестите в София в снимки

Своеобразен рекорд по шествия, демонстрации и протести поставя София в деня, в който България официално поема Председателството на Съвета на ЕС. Към този час в столицата паралелно се провеждат полицейски протест, шествия "За" и "Против" втория лифт на Банско.

Денят под знака на недоволството стартира по обед с мирно шествие и митинг пред парламента в подкрепа на приемането на Истанбулската конвенция от правителството и настояване тя да бъде ратифицирана от парламента.

Към 17.00 ч. пред Паметника на Съветската армия стартира първият етап от полицейските протести, които не бяха отменени, въпреки отпуснатите днес след срещата с премиера 100 млн. лв. Организаторите от Синдиката на полицейските служители в България обявиха, че е възможно временно да замразят протестите от утре. Демонстрацията, планирана за днес, обаче остава. Към момента десетки служители на МВР и представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) са се събрали на протест на кръстовището на ул. „Александър I Батемберг“ и ул. „Генерал Гурко“ с плакати, които гласят: "Европа и за нас" и "За вашата сигурност се грижат хора, чиято основна заплата е 340 евро". Движението в района е блокирано. 

Пешеходната зона на столичния булевард "Витоша" е арена на протест в подкрепа на решението за построяване на втори лифт на Банско. В челните редици, освен кметът на зимния ни курорт, са евродепутатът Ангел Джамбазки и вицепремиерът Валери Симеонов. По първи данни участниците са около 5000 души. 

Едновременно с това се провежда и контрапротестът срещу втория лифт. Група от около 500 природозащитници блокираха в 19.00 часа кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Граф. Игнатиев" в столицата с плакати в ръце "Спасете Пирин" и "Je suis Pirin"и скандират "оставка" и "мафия". 

 Движението на трамваи по ул. "Граф. Игнатиев" и на тролеи по бул. "Васил Левски" е напълно спряло. Според предварително обявения маршрут протестиращите трябва да минат по бул. "Васил Левски" до градинката пред НДК.

Вижте кадри от вълненията по улиците на София, направени от нашия фоторепортер Дияна Георгиева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ