Кабинетът реши: Ратифицираме Истанбулската конвенция

Кабинетът реши: Ратифицираме Истанбулската конвенция

Кабинетът реши: Ратифицираме Истанбулската конвенция

Правителството одобри на днешното си заседание България да ратифицира Истанбулската конвенция и ще внесе предложение в парламента за това. Оказа се обаче, че решението не е било единодушно. 8 от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция, каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов. „Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне. Става въпрос за позиция, която са взели. Всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и своето убеждение. Не само Обединени патриоти, 8 от министрите гласуваха против. Мисля, че това е нормален начин за взимане на решение. Мнозинството взима решение, така е и в Народното събрание. Дали ни харесва или не ни харесва – това е“, коментира Симеонов.  Третият кабинет на Борисов се състои от 21 министри, заедно с вицепремиерите и самият министър-председател. От тях, членове на Обединени патриоти са четирима.

Коалиционните партньори възразиха срещу придвижването на документа за ратифициране още преди празниците. Представители на Обединени патриоти заявиха тогава, че това е "врата към признаването на третия пол."

Ратифицирането на конвенцията няма да задължи България да промени Конституцията, нито да въведе еднополовите бракове, побърза да успокои духовете вицепремиерът Екатерина Захариева.

Целта на този документ е да се гарантира защитата на жените и момичетата от всякакви форми на насилие, както и да се възпитава равенството между половете, обясни тя, цитирана от Дарик.

Ако е нужно, при ратифицирането на документа от Народното събрание ще бъде гласувана и обяснителна декларация, която гарантира, че няма да има промени в българската конституция в тази посока, добави тя.

На свой ред, на въпрос дали има опасност у нас все пак да се стигне до признаване на третия пол чрез конвенцията, вицепремиерът Симеонов отговори: „Мисля, че не трябва да се влиза в детайли, след като сме изразили една позиция, значи имаме основания и притеснения. След обсъждането не би трябвало да има такава опасност“. „Обединени патриоти се състои от три партии и недейте очаква по всички въпроси да бъдем на едно мнение“, допълни той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ