Сачева: 31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до вчера

Сачева: 31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до вчера

Сачева: 31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до вчера

31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до 1 април или средно по 2934 души на ден са оставали без работа. Това обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Освен това тя уточни, че броят на подадените заявления по мярката 60/40 е 59. Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрени от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията.

"Това не пречи заявленията да бъдат подавани. Те ще бъдат разглеждани. От следващата седмица, надявам се, ще имаме възможност да започнем да изплащаме сумите на тези, които са получили одобрение", увери Сачева.

По думите ѝ 45 милиона лева са насочени към Българските общини за патронажна грижа по оперативната програма. Почти 45 000 души ще могат да бъдат обхванати в нея. "Всеки, който има нужда от храна, медикаменти, помощ в заплащането на сметки би могъл да се обърне към съответната община. Всички общини са предоставили телефони."

"Към момента ние подпомагаме по Закона за семейните помощи 410 685 души, а по отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование това са 344 801, като общия размер на сумите е между 43 и 45 милиона. Нарастването на социалните помощи е с 2000 към момента 23 000 души получават социални помощи в страната", обясни тя.

Според министърът данните не са застрашаващи, те са динамични и се увеличават. "Затова сме поискали актуализация в държавния бюджет - да осигурим ликвидност и да сме готови за най-лошото, надявайки се на най-доброто".

Тя обясни още, че е увеличено осигуряването на топъл обяд, което ще обхване над 17 000 души. Предстои и предоставяне на пакети с хранителни продукти, като има възможност още 40 000 души да бъдат обхванати в тази програма.

"На голяма част от бездомните няма кой да им дава пари, защото няма хора по улиците. За тези хора ние също мислим и програмата с БЧК ще бъде насочена и към такива хора, включително и към такива, които нямат лични карти", обясни Сачева.

"Също така - изплащането на пенсиите ще започне от 7 април и този месец ще бъде удължено включително и след Великден. Ще бъде създаден график, по който хората да си взимат пенсиите. Молбата ми е хората, които имат нужда от услугите на Български пощи, в периода от 7 до 23 април да използват станциите след 12 часа, а до тогава вързрастните хора да получават пенсиите си в брой. Тези над 68 години могат да подадат молба и да получат пенсията си вкъщи. Ще могат да бъдат изплащани и на роднини", допълни тя.

Правителството гласува 50 милиона като великденски добавки на възрастни с пенсии под 363 лева.

"Днес ще издам специална заповед, която ще се отнася до условията на труд, които трябва да бъдат организирани. До отмяна на извънредното положение работодателите да прилагат всякакви мерки за безопасност - да сведат преките контакти до минимум, почистване и дезинфекция, създаване на пунктове, създаване на условия за лична хигиена и респираторна такава на работниците, дезинфекция и проветряване на работни средства, временно отстраняване от работа на служители с грипоподобни симптоми", уточни още социалният министър.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ