София става цифровата столица на Европа за два дни

София става цифровата столица на Европа за два дни

София става цифровата столица на Европа за два дни

Премиерът Бойко Борисов и българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открият в София Дигитална асамблея 2018.

Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК, съобщава БНР.

Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. 

Годишният форум на най-високо равнище, посветен на цифровизацията събира в София представители на повече от 1000 заинтересовани страни за обсъждането на цифровата политика на ЕС и последствията от последните технологични разработки.

В два поредни дни експерти и политици ще дискутират теми, свързани с цифровите умения, киберсигурността, изкуствения интелект и цифровото бъдеще на Европа. Сред гостите ще бъдат министри от държавите-членки на ЕС, както и от Западните Балкани. Веднага след откриването ще бъде даден стартът на изпълнението на програмата в областта на цифровите технологии за тази част на региона.

Най-голямото събитие от календара на Българското председателство, посветено на цифровизацията се организира от генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия.

„Днес София е цифровата столица на Европа, а може и на света", коментира пред „Преди всички“ по „Хоризонт“ генералният директор на тази дирекция Роберто Виола.

Въпросът за киберсигурността ще бъде сериозно застъпен.

„Ще се дискутира новият закон за киберсигурност - Европейският акт за киберсигурност, който ще заложи основите на развитие на киберсигурността в следващите години“, посочи Виола.

„Цифрите не познават граници, битовете летят през всички страни. Ако Европа, в процеса си на цифровизация, е Европа на няколко скорости, тогава Европа ще бъде губещ играч в света“, коментира той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ