Среща Борисов-Медведев днес за газа от Туркменистан

Среща Борисов-Медведев днес за газа от Туркменистан

Среща между премиера Бойко Борисов и руския премиер днес се очаква да се проведе днес в рамките на Първия каспийски форум, който се провежда в Туркменистан, в курортната база "Аваза". 

Енергийните проекти и по-специално дали може да захраним газов хъб "Балкан" от Туркменистан ще са най-вероятната тема на разговорите, стана ясно от коментар на Борисов вчера, който участва в Каспийския форум.

"Туркменистан разполага с големи газови находища. Най-вече им е интересно дали можем да захраним газовия хъб „Балкан“. Това може да стане само съвместно с руската страна“, заяви Бойко Борисов. „Целта е нашият газов хъб „Балкан“, да намерим, и на срещата с Медведев това ще говорим, дали, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се направят суапови сделки“, каза още българският премиер. 

„Туркменистан се развива бързо, но Каспийско море е екологична зона, през която не може да минава газопровод, макар че е разрешена за прокарване на петролопровод. Туркменистан е сред трите държави в света с най-големи газови находища“, посочи Борисов. 

"В Каспийския регион има огромни възможности за бизнес и с всички държави сме в отлични отношения. Туркменистан разполага с големи количества газ, част от който би могъл да идва и за нашия газоразпределител „Балкан“, така че да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква.", коментира още той.

Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица сфери, заяви още министър-председателят. "Навлизат български компании, има вече подписани договори, мисля, че ще има и други, защото действително има гаранции за техния бизнес, изтъкна премиерът. 

Борисов отбеляза, че след първата му среща с президента Гурбангули Бердимухамедов вече има български компании, които изпълняват поръчки в Туркменистан. Премиерът посочи, че Туркменистан има производство, от което стопанството ни има нужда, а същевременно домакините проявяват интерес към нашите индустриални зони и високи технологии. Голям интерес имат към нашето машиностроене, подчерта Борисов. Той добави, че с президента на Туркменистан са постигнали договореност да бъде организирана среща на министри от двете страни, които да посетят местата, където има висока добавена стойност, за да може в началото на годината да се подпишат нови споразумения.

Постигната е също така договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан. С този офис ще бъдем и гарант за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има подкрепа, добави министър-председателят Бойко Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ