Токът и парното поскъпват от 1 юли

Токът и парното поскъпват от 1 юли

Токът и парното поскъпват от 1 юли

Цените на електроенергията и топлото ще се повишат от 1 юли. Това става ясно от оповестени днес изчисления на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Цената на тока ще се повиши средно за страната с 3,48% от началото на третото тримесечие. Новата цена ще важи за битовите потребители и за бизнеса на регулирания пазар. Експертите на регулатора са направили това изчисление, след като са разгледали постъпилите заявления на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про, уточниха от КЕВР.

Поскъпването на тока ще е най-осезаемо в Югоизточна България, където се предвижда увеличение от 3,59%. Клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 3,46 на сто повече, а за тези на Енерго-Про - с 3,38%, посочиха от КЕВР.

Окончателните цени предстои да бъдат одобрени от енергийния регулатор в края на юни.

Цените на парното и топлата вода ще се повишат средно с около 4,5% от 1 юли. Единствено за Сливен има предложение за поевтиняване с 0,4 процента. Регулаторът е направил изчисленията си, след като в края на март са постъпили заявленията за исканите цени от енергийните дружества.

За София се планира увеличение на топлинната енергия от около 4,3 процента, въпреки прогнозните цени на Булгаргаз за спад в цените. Тъй като обаче повишението не надхвърля 5%, не би трябвало да се отрази в сметките на крайните потребители. Най-голямо увеличение на цените се планира в Разград - 17,53 на сто, както и в Габрово - 12,53 процента. В Плевен цената на топлинната енергия ще се повиши с 6,1 процента, Бургас - 7,4 процента, Варна - 1,96 процента, Враца - 7,52 процента, Велико Търново - 7,26 процента, Русе - 3,86 процента, Перник - 1,77 процента, посочиха от КЕВР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ