Ваксините ефективни, ако се поставят две седмици преди епидемията

Ваксините ефективни, ако се поставят две седмици преди епидемията

Ваксините ефективни, ако се поставят две седмици преди епидемията

Препоръчително е ваксинационните кампании да започнат най-малко две седмици преди настъпване на грипната епидемия, но не по-рано от 4 месеца преди нея, за да се генерира оптимално ниво и подходяща продължителност на имунитета след ваксинация срещу грип. Затова на база статистиката от предходни години за България експертите препоръчват ваксинация дори в първите седмици на януари. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести по време на Балканска среща на експертите по грипната профилактика, предава БГНЕС.

Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) в 38 страни в европейския регион, времето на епидемичния пик се променя от изток на запад като епидемиите настъпват по-късно в Западна Европа В Испания например наблюдаваното закъснение за период от 10 години е 28 дни.

„Всяка година грипната епидемия е с различен интензитет и продължителност. Тези модели на предсказуемост, които създават от СЗО, са с цел да се планират правилно годишните кампании за ваксинация и да се постигне максимална защита на населението. Препоръчително е краят на ваксинационната кампанията да бъде удължен колкото е възможно повече, за да се осигури максимално възможното покритие на рисковите групи. Затова Националната програма за повишаване на ваксинопрофилактиката сред хората над 65-годишна възраст е предвидена да продължи до края на декември “, обясни проф. д-р Кантарджиев.

Новоприетата Национална програма за повишаване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, насочена към хората над 65-годишна възраст, бе представена вчера в София. За първата година от програмата е предвидено тя да осигури ваксинация на 10% от тази възрастова група, като поетапно до четвъртата година ще достигне покритие от 25%. Рискът от сърдечен удар е 6 пъти по-висок в седмицата след заразяването с грип.

Затова противогрипната ваксинация остава най-сигурният начин за предпазване от усложнения и намалява риска от инфаркт с 15-45 на сто.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ