Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока, те трябва да са функцията на цената. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„За бизнеса това, което ние предлагаме от няколко месеца и се реализира частично през последните месеци, е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката. Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови“, каза той.

Председателят на АИКБ обясни, че разликата между цената за бита и тази за бизнеса и обществените институции остава в страната.

„Огромната разлика от 450 лева на мегават час за цената на тока не заминава нанякъде, а се складира в АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и на места, откъдето лесно може да бъде взета и върната на хората, които са изработили тези пари“, коментира Велев, като добави, че очаква днес или утре да има решение за компенсациите.

Той заяви, че е нужно занапред да има предсказуемост. „Как колегите предприемачи и директори на предприятия да планират производствения процес? На какви нива да оперират? На такива, каквито очакваме без компенсации - при това положение е по-добре да затварят и да освобождават работници“, коментира Велев.

Велев прогнозира, че цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв за януари 2022 г.

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени.

„Госпожа Нинова добре разбира каква е ситуацията в индустрията. България е една сравнително добре развита индустриална страна. По дял на индустрията в брутния вътрешен продукт ние сме с една четвъртък по-голям дял от средноевропейския. За да се разтопи един метал, той трябва да се нагрее. За това трябва електроенергия. С мораториум и решение на парламента не става“ каза Велев.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори, че всичко зависи от абсолютно екстремна извънредна ситуация с цента на енергията.

„Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ