Военни хеликоптери на САЩ прелетяха над София. Няма общо с Украйна

Военни хеликоптери на САЩ прелетяха над София. Няма общо с Украйна

Военни хеликоптери на САЩ прелетяха над София. Няма общо с Украйна

Пет хеликоптера от Сухопътните войски на САЩ прелетяха над част от кварталите на София около 12:30 ч. днес и бяха забелязани от десетки граждани, като предизвикаха различни предположения, най-вече свързани с обстановката в Украйна.

Прелетът няма общо с предислоцирането на американски военни и бойна техника на европейска територия към държави от източния фланг на НАТО заради напрежението в Украйна, обясниха за „Мениджър Нюз“ от Министерството на отбраната (МО).

Става дума за ротация, която се извършва два пъти в годината. Летателните апарати са от типовете Apache и Black Hawk и се придвижват от Гърция към румънския град Констанца, където от дълго време има постоянно настанен американски контингент.

„Тази година единствената разлика е, че времето е било лошо и поради метеорологичните условия се е наложило да кацнат на летище „Кондофрей“, поясниха от пресцентъра на военното ни министерство. Към 14:00 ч. хеликоптерите се намираха на Летище София за митнически проверки, след които стана ясно, че продължават по маршрута си. Около час по-късно са напуснали българското небе.

Вчера и днес над България е планирано да прелетят общо 10 американски вертолета, движещи се в две групи по пет. Междувременно в социалните платформи се появиха любителски кадри, показващи преминаването на част от тях над столицата. Забелязани са в най-малко четири квартала – „Бояна“, „Витоша“, „Драгалевци“ и „Младост“.

 

В близките часове не се предвиждат други подобни полети. В следващите дни като част от ротацията обаче се очаква през въздушното ни пространство летателни апарати да преминат по обратния маршрут – от Констанца към Солун. От МО уточниха, че все още няма точна дата, на която това ще се случи.

По-рано Пентагонът съобщи, че около 800 американски военни от Италия и 20 вертолета AH-64 Apache от Германия ще заминат за Прибалтийския регион. Други 12 летателни апарата Apache ще бъдат преместени от Гърция в Полша, а до осем изтребителя F-35 ще се придвижат от Германия до локации по източния фланг на Северноатлантическия алианс. До това предислоциране на силите на Щатите в Европа се стигна заради разполагането на руски части в Донецката и Луганската народни републики, след като в понеделник Москва призна тяхната независимост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ