"Юлен” няма кредити. Нито към ПИБ, нито към други банки

Юлен” няма кредити. Нито към ПИБ, нито към други банки

"Юлен” няма кредити. Нито към ПИБ, нито към други банки

Дружеството «Юлен» АД, което стопанисва ски зоната на Банско, няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки.

Това става ясно от изявление на Петър Петров, член на съвета на директорите на „Юлен“ АД в съобщение до медиите. Поводът за него са въпроси, зададени му от в. «Капитал». По този повод Петров заявява: «Във връзка с взето от мен интервю от в. Капитал на 18.12.2018 г., заявявам, че значителна част от изказването ми бе изрязана и непубликувана в първоначалния пълен вариант на статията „Със или без Жирардели, Юлен остава свързан с ПИБ“, публикуван в 17:24 на същия ден. Поради което и с оглед значителния обществен интерес към темата, счетох за важно да сведа до знанието на българските медии и техните зрители и читатели следното: На въпрос на в. Капитал дали Юлен АД има и какви са кредитите на дружеството към Първа Инвестиционна Банка, отговорих, че Юлен АД няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки.

Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, заявяваме, че повече няма да отговаряме на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група», казва Петров в края на съобщението.

Междувременно пред БНР Петров, който е и адвокат на дружеството коментира и въпросите, породени от новината отпреди два дни че световноизвестният скиор Марк Жирардели е мажоритарен собственик на «Юлен». Той обясни защо чак сега става ясно, че именно Жирардели е собвстеникът. "Западната култура не предполага човек да се афишира като собственик. Дори за някои западни общества това е въпрос на много ниска култура – някой да парадира, че е собственик на нещо. Но тук той осъзна, че нещата са обърнати, че нашият манталитет е малко по-различен, и видя, че може би не е формален, но е някакъв чисто, как да кажа, психологически проблем пред развитието на ски зоната и реши да извърви тази стъпка и да се оповести", поясни той.

Инициативата за срещата с тримата министри – Нено Димов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов в понеделник е била на Жирардели. "Реално той инициира тази среща. А и тя беше част от вече планираните кръгове от срещи във връзка с преговорите по концесионния договор, така че двете неща съвпаднаха", сподели адвокат Петров. Той уточни, че всичко изградено в ски зоната и самия бранд "Банско" е държавна собственост, а концесията приключва след 13 години.  "Рано или късно, ние ще трябва да направим нещо. Радваме се, че това го осъзнава и държавата, защото без реални стъпки в определена посока, развитието се спира. А ние нямаме кой знае колко продукти, които бихме могли да промотираме в международен план".

Изсветляването на темата за собствеността на дружеството-концесионер на ски зоната в Банско е важна заради високия обществен интерес и заради спекулациите на определени кръгове, смята кметът на общината Георги Икономов. По думите му обаче името на Марк Жирардели не може да преодолее обективните проблеми, натрупани през годините, които държавата трябва да реши и то не само за Банско. От думите на Икономов става ясно, че звездата на световните ски държи 80 процента от дяловете в "Юлен", но общината не е променила своето дялово участие.

"Марк Жирардели като съдружник е изключително полезен, защото той от години е рекламното лице на Банско. Това е човек, който промотира Банско пред света и човекът, който може би най-много разбира от ски. Каквито и инвестиционни намерения да има занапред Марк, а той има яснота и виждане как трябва да се развие курортът, което разбира се тръгва от втората кабинка, докато не се мине през решение на МС и оттам да се даде одобрение, не виждам за какво трябва да говорим", каза кметът. Той е категоричен, че неяснотите трябва да бъдат изчистени, за да се спре с различните тълкувания.

Предложих на правителството да наемем външен международен консултант, който да разгледа концесионния договор за Банско, коментира междувременно министърът на околната среда и водите Нено Димов след правителственото заседание днес. Той заяви, че до срещата с Жирардели също не е знаел кой е реалният собственик. Предложението на Димов за външен консултант е продиктувано от разминаванията в точките в договора относно границите на концесията, те не съвпадат с териториално благоустройствения план. Освен това трябва да се направи икономически анализ във връзка с желанието на правителството да се увеличи концесионното възнаграждение, допълни Димов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ