Заради "Олимпик":Правителството поиска оставката на Ралица Агайн

Заради Олимпик:Правителството поиска оставката на Ралица Агайн

Заради "Олимпик":Правителството поиска оставката на Ралица Агайн

Правителството иска зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн да си подаде оставката, заради случая със застрахователната компания "Олимпик". Това съобщи пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов. Това е позицията и на ПП "ГЕРБ", тъй като премиерът Борисов е и лидер на партията, уточни той. Позицията бе огласена след свиканата от Борисов днес в Министерски съвет среща с финансовия министър, председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова-Ганозова, представители на застрахователния бранш, експерти и служители от ДАНС.

Искаме Агайн да поеме отговорнист и да освободи поста, заради редица установени пропуски, отбеляза финансовия министър. Като основна слабост той посочи непознаване на правилата и действията при такава ситуация и даде за пример това, че след 10 май когато лиценза на кипърското дружество е отнет, не са уведомени финансовото министерство и бюджетната комисия за последствията.

Комисията за финансов надзор не се е поинтересувала от правилата и процедурите, които следват за ЗК "Олимпик" след обявяването на фирмата в несъстоятелност и не е уведомила Народното събрание и правителството за рисковете, които предстоят за застрахователния сектор. Не е обърнала и внимание за доста по-ниските цени, на които е продавала полици ЗК "Олимпик", каза финансовият министър. Горанов посочи, че компанията е превела неоснователно два милиона лева на Гаранционния фонд в България, които обаче трябва да бъдат върнати. Някой трябва да поеме отговорност за ситуацията, заяви Горанов. 

И правителството, и парламентът обаче са силно ограничени законодателно по отношение на кадровото управление на комисията. Застрахователният кодекс не предвижда възможността нито една от двете институции да освободи зам.-председател на КФН, и затова "се надяваме Ралица Агайн сама да освободи поста.", допълни Горанов.

В 14.00 ч. днес във Външно министерство ще бъде организирана и спешна среща с посланика на Кипър у нас.

Българският Кодекс за застраховане предвижда клоновете на застрахователните фирми от страни на Европейския съюз да внасят вноски в Гаранционен фонд. Парите във фонда служат за покритие на щети при липса на застраховка гражданска отговорност. Парите от фонда не могат да служат за връщане на вноските на гражданите, които имат полици от "Олимпик". Ако кипърски съд обяви фирмата в несъстоятелност тези хора се превръщат автоматично в кредитори и ще получат автоматично пари от кипърския гаранционен фонд. Ако фирмата обаче бъде прекратена по друга начин, ще е нужна правна помощ.

Именно за изясняване на тази ситуация днес в 14.00 часа министърът на външните работи Екатерина Захариева и министър Горанов викат в МВнР посланика на Кипър. Ще наемем и добра адвокатска фирма в Кипър която да ни помага за търсене правата на българските граждани, пострадали от дейността на "Олимпик", посочи Горанов.

На срещата в МВнР днес ще бъдат поставени няколко основни въпроса, по които ще искаме съдействие на кипърските власти и официално потвърждение от кипърското финансово министерство за начина, по който ще тече процедурата, допълни министърът на финансите Горанов.
КФН не се е поинтересувала от правилата и процедурите, които следват за ЗК "Олимпик" след обявяването на фирмата в несъстоятелност и не е уведомила Народното събрание и правителството за рисковете, които предстоят за застрахователния сектор. КФН не е обърнала и внимание за доста по-ниските цени, на които е продавала полици ЗК "Олимпик", каза финансовият министър. Горанов посочи, че компанията е превела неоснователно два милиона лева на Гаранционния фонд в България, които обаче трябва да бъдат върнати.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават