Защо бордът на железниците подаде оставка? Министърът така поискал

Защо бордът на железниците подаде оставка? Министърът така поискал

Ръководството на БДЖ е подало оставка по искане на транспортния министър Росен Желязков. Това уточни самият той на извънреден брифинг днес след като малко по-рано стана ясно, че тримата членове на Съвета на директорите  председателят Велик Занчев, който е и зам.министър, изпълнителният директор Владимир Владимиров и финасовият шеф Филип Алексиев са депозирали оставките си след заседание късно снощи.

В първото съобщение за напускането на ръоводството се посочваше, че оставките са подадени след края на работния ден в министерството, както и че министърът тепърва ще се запознава с мотивите.

Сега ситуацията се оказва по-различна. Министър Желязков сам посочи причина за поисканите оставки и тя е „лоша комуникация в борда на директорите на "Холдинг БДЖ" . Желязов установил тези дни въпросната лоша комуникация, особено в момента, в който ръководството на БДЖ започнало „да си говори с министъра през медиите.”

"Неясно за мен, в медийното пространство се появи информация за доклад за проблеми. Не разполагам с този доклад, не е изпратен до мен, доколкото ми казаха, не е изпратен и до ДАНС", декларира министърът. В някои медии бе лансирано, че въпросният документ е изготвен от изпълнителния директор Владимир Владимир и е срещу Велик Занчев. А също и че бил на бюрото на министъра. Самият Владимиров отрекъл пред министъра да е пращал доклади в ДАНС.

В системата няма напрежение, твърди министър Желязков. Той разказа, че след встъпването си в длъжност е провел срещи с ръководството на холдинга и с директорите на "БДЖ - Пътнически превози" и "БДЖ - Товарни превози", получил е уверение, че няма никакво напрежение и проблеми в железницата с изключения на обжалванията пред КЗК за поръчките за нови влакове. На 24 октомври той назначил вътрешен одит на министерството в БДЖ, за да се установи дали се спазва графикът на влаковете, дали е направена подготовка за зимата, поискал е и анализ на подвижния състав.

Желязков поясни също така, че предприел мярката с оставките „за да не се създава допълнително напрежение в дружествата, които превозват хора и товари.”

Следващата седмица той ще вземе решение дали да освободи подалите по негово искане оставка. А следващата сряда той ще уведоми за ситуацията в БДЖ и Комисията по транспорт в парламента "за лошата комуникация и лошата възможност за работа в екип" в борда на директорите.

Министърът специално уточни, че няма предвид нови имена за постовете.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ