Жителите на софийско село протестират срещу ферма за мухи

Жителите на софийско село протестират срещу ферма за мухи

Жителите на софийско село протестират срещу ферма за мухи

Жителите на софийското село Лозен, отстоящо на 20 км от центъра на София, протестираха срещу дейността на компания, която отглежда ларви и мухи, предаде БНТ.

Недоволството е заради информация, че заводът на дружеството ще бъде преместен от Елин Пелин в село Лозен. Производството е свързано с отглеждането на мухи и техните ларви, от които се извличат протеини, които се използват за храна на домашни любимци, в биокозметиката и за биоторове.

Според досегашната практика на компанията е имало множество оплаквания в община Елин Пелин заради силната миризма. Именно това притеснява и жителите на село Лозен, които не искат толкова близо да бъде изградено такова производство.

Представител на компанията обясни, че "в момента не мирише". По думите му все още няма производство и са взети мерки да няма миризма. В позиция на компанията, изпратена до БНТ, се обяснява, че са спазени всички закони и че няма да има неприятни миризми, а самите мухи ще бъдат хранени с трици.

"На първо място, бихме искали да поясним, че преместването ни от Елин Пелин е продиктувано от невъзможността да осигурим адекватна инфраструктура, необходима за организирането на съвременно производство. Докато ние развивахме нашите производствени операции в Елин Пелин, бяха проведени множество проверки, включително и такива по сигнали на граждани, които установиха пълно спазване на законите на държавата и липсата на емисии извън площадката на предприятието", се казва в позиция на "Насекомо" АД.

Жителите на село Лозен се заканват, че ако не бъдат чути ще протестират в столицата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ