Журналисти протестират пред МС срещу заплахите и ултиматумите

Журналисти протестират пред МС срещу заплахите и ултиматумите

Журналисти протестират пред МС срещу заплахите и ултиматумите

Журналисти излизат на протест срещу ултиматумите и натиска тази сутрин в 9,00 часа пред сградата на Министерския съвет.

Протестът е отговор на заплахите, които депутатът Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов изрекоха в ефир към Виктор Николаев от Нова тв. По-късно Симеонов постави ултиматум Нова, бТВ, БНТ и БНР да му се извинят – понеже водели "мащабна организирана клеветническа кампания" срещу него и ги заплаши със съд. Ултиматумът бе отправен чрез пресцентъра на правителството.

Тодоров каза на Николаев, че думите му, ще му „изядат хляба“ и допълни – „Вече изядоха хляба на колежката ви (Ана Цолова, бел. ред.). Тя и тя беше тръгнала в такава посока, ама гледам - липсва столчето ѝ".

Различни политици от ГЕРБ се разграничиха Тодоров и Симеонов, но омаловажиха случилото се като особеност на стила им на изразяване, тъпа шега, ирония и пр., както и с аргумента, че подобни заплахи не се отправят в ефир.

Вчера парламентарната група на ГЕРБ не взе решение дали ще гласува оставката на депутата Тодоров, подадена след разразяването на скандала. 

„Колегите го подкрепиха изключително много и благодариха за работата, която имахме заедно. Той ще има възможност да се развие в ново амплоа и там ще бъде много полезен“, каза депутатът Цвета Караянчева, цитирана от БНР.

Днешният протест е организиран от Асоциацията на европейските журналисти – България.

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", заявиха организаторите на протеста.

"Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ", смятат те.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Успехът опира до три неща
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 2 до 8 октомври
Димитър Манолов: Никой не знае какво пише в териториалните планове
Сирените за ранно предупреждение в страната ще бъдат тествани на 2 октомври
Allianz Trade предупреди за чувствителен риск от забавени плащания в 11 от секторите на българската икономика
НАП обяви новите банкови сметки за плащане на данъци и осигуровки
Apple отрече титаниевата рамка на iPhone 15 Pro да допринася за прегряването му
ДПС също няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес