24 случая на COVID-19 у нас за последното денонощие, 34 излекувани

 24 случая на COVID-19 у нас за последното денонощие, 34 излекувани

24 случая на COVID-19 у нас за последното денонощие, 34 излекувани

За последното денонощие са регистрирани 24 нови случая на заразени с коронавируса у нас, като от тях 10 са настанени в болница. Това е увеличение с 1,1% спрямо предходния ден, като общият брой на потвърдените случаи  става 2 259. Това съобщи  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Той поясни, че за последните 24 часа са изследвани 874 проби. Общо в болница са 299 души, от които 36 са интубирани.

 Активните области са 5. Най-много нови случаи има в София – 16, Ямбол -4 Сливен – 2, Кюстендил и Пазарджик по 1. Заразени са 11 жени и 13 мъже.

Няма нови инфекции при деца до 18-годишна възраст. Общо потвърдените случаи в тази група са 133, или 5,8% от всички инфектирани.

Сред медицинските служители има 2 нови заразени –  един лекар в София и една медицинска сестра в Ямбол.

За последното денонощие има 34 излекувани, като така общият им брой става 646, или 28,6% от заразените. Средната възраст на оздравелите е 47,9 г.

Има и двама починали – мъж на 79 г. и жена на 93 г. Смъртните случаи са общо 112 – 73 мъже  и 39 жени. Средната им възраст е 66,5 г.

Доц. Кунчев съобщи още, че след среща на с ръководителите на лечебните заведения в София е било решено, че при сравнително малкия брой хора, които се нуждаят от болнично лечение, по-добрият вариант е да се оставят 7-8 болници в столицата, които да работят със заразените с коронавирус пациенти, за да може болниците, които имат от 1 до 5 инфектирани да бъдат изцяло освободени от тази отговорност и да насочат вниманието си върху обслужването на останалта част от населението, чиито нужди от медицинска помощ са отлагани от месеци. Отделенията за COVID-19 в тези болници ще останат за като резерв.

"Основната бройка положителни се продължи да бъде лекувана във ВМА, в "Пирогов", в "Александровска болница", в Инфекциозна болница, в "Света Анна", във Втора градска, в  Белодробна болница... Това ще даде възможност както на другите, така и на тях, да работят доста по-интензивно“, обясни доц. Кунчев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ