25 са новите заразените за последното денонощие у нас, вирусът е установен и в Силистра

25 са новите заразените за последното денонощие у нас, вирусът е установен и в Силистра

25 са новите заразените за последното денонощие у нас, вирусът е установен и в Силистра

25 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас през последното денонощие. Така общият им брой става 379. Това обяви на редовния сутрешен брифинг началникът на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

От заразените 113 са настанени в болница, като 13 са интубирани в интензивни клиники. Няма нови жертви. От заразените 57% са мъже, а 43% - жени. Средната възраст на боледуващите е 46 г., като най-младият пациент е на 3 години, а най-възрастният на 66 г.

Средната възраст на починалите от вируса е 66%. Заразени  с COVID-19 са 18 медицински лица.

За последното денонощие 3 от заразените са лица, върнали се от чужбина, а за предходното денонощие са 4 човека.

Има една нова област със заразени - Силистра.

Изписани са общо 17 души с две отрицателни проби, за които се смятат, че за изчистени от вируса

По отношение на заповедта за маските ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че гратисният период за купуване на маски е до 00:00 часа в събота.

„Нашите основните източници за налагане на мерки са Китай, Южна Крея, Израел и големите държави от ЕС. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия. В глобален мащаб има недостиг на маски, което изправя населението пред труден казус.В тези дни и седмици доста от предприятията, изпаднали в тежко положение, се претрансформираха и работят усилено по изработването на маски. Проверих в нашата квартална аптека дали има маски и си купих една за 3,50 лв.“, заяви началникът на оперативния щаб.

„Ще бъде детайлизирано от РЗИ и от полицията къде точно е абсолютно задължително носенето на маски. Формулировката за обществено място е дадено в закона за здравеопазването. Едно телевизионно студио например не е обществено място защото е с контролируем достъп. Магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, посещение във болници, банки, личен лекар, административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ и тн. са обществени места, защото са без контролиран достъп.“, коментира ген.-майор Мутафчийски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ