COVID-19

28 случая на тромбози след ваксината на Johnson&Johnson в САЩ

28 случая на тромбози след ваксината на Johnson&Johnson в САЩ

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха в сряда, че са установили 28 случая на сериозни и животозастрашаващи кръвни съсиреци сред над 8,7 милиона души, на които е поставена ваксината на компанията Johnson & Johnson срещу COVID-19, съобщи Ройтерс. 

В съобщението се казва, че съществуващите данни "говорят за вероятна причинно-следствена връзка" между ваксината на Johnson & Johnson и случаите на тромбоза и синдром на тромбоцитопения. Трима от установените пациенти с тромбоза са починали, предава БТА. 

Според CDC инцидентите изглеждат подобни на тези, наблюдавани след поставянето на ваксината на AstraZeneca в Европа. Синдромът изглежда не е свързан с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. 

Повечето случаи са сред жени на възраст между 18 и 49 години. Инцидентите са особено високи сред жените във възрастовите групи 30-39 и 40-49 години - съответно 12,4 и 9,4 случая на милион. Само шест от установените случаи на кръвни съсиреци са били сред мъже. 

Смъртните случаи от COVID-19 в САЩ са спаднали до средно около 600 дневно, което е най-ниското равнище на показателя от 10 месеца насам, съобщи Асошиейтед прес. В повече от половината щати починалите средно на ден са едноцифрено число, а в някои дни са и нула. 

"Ваксинациите са изиграли решаваща роля", коментира д-р Амеш Адалджа, специалист по инфекциозни болести в университета Джонс Хопкинс.

Потвърдените случаи са спаднали до около 38 хиляди на ден - най-ниската стойност от средата на септември. Намаляването на показателя е с 85% спрямо пика от над четвърт милион дневно в началото на януари. 

Смъртните случаи не са били толкова малко от началото на миналия юли. Дневният брой на починалите в САЩ достигна връх в средата на януари, когато средно те бяха над 3400 - само месец след началото на най-голямата ваксинационна кампания в американската история. Досега в САЩ са регистрирани 32,7 милиона случая на заразяване с коронавируса и повече от 582 хиляди починали от заболяването. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ