COVID-19

Акад. Петрунов: Единственото спасение срещу Covid-19 е годишната ваксинация

Акад. Петрунов: Единственото спасение срещу Covid-19 е годишната ваксинация

Подобно на грипа ще се правят имунизации всяка година, на базата на циркулиращите варианти, което е единственото спасение. Годишната ваксина е решението. Трите елемента - ваксини, лекарства и спазване на противоепидемичните мерки, което ние го забравяме, е единственото спасение до превръщането на вируса в обикновено инфекциозно респираторно сезонно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса. Това заяви в ефира на БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

По думите му, развитието на тази вълна не е завършило, вървим към постепенно стихване, но това не значи, че ще излезем от тази пандемия толкова лесно. Акад. Богдан Петрунов отбеляза, че е необходимо да се научим да живеем с коронавируса. Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да е налице колективен имунитет, не по-малко от 80% от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-ми ден от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса. Смятахме, че "Омикрон" е последният, но са изолирани нови варианти", допълни акад. Богдан Петрунов.

"15% от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината. Ваксината не може да бъде 100% ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу Covid-19", каза още акад. Богдан Петрунов. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ