Apple и Google с обща технология за проследяване на COVID-19 контакти в цял свят

Apple и Google с обща технология за проследяване на COVID-19 контакти в цял свят

Apple и Google с обща технология за проследяване на COVID-19 контакти в цял свят

Дългогодишните конкуренти в Силициевата долина  Apple и Google влизат в безпрецедентно партньорство за масово разпространение на нова технологична разработка, която ще предупреждава потребителите, ако са имали контакт с човек с Covid-19, съобщи Bloomberg. За целта ще бъде достатъчно желаещите да се регистрират в системата, която има потенциала да наблюдава около една трета от населението на света. Технологията ще проследява контактите и е предназначена да ограничи разпространението на новия коронавирус, като ще уведомява потребителите, че трябва да карантират или да се изолират след общуване със заразено лице.

Двете компании обявиха, че вграждат технологията в своите операционни системи iOS и Android в две стъпки. В средата на месец май компаниите ще добавят възможност за телефони с операционни системи iPhone и Android да обменят безжично анонимна информация чрез приложения, управлявани от органите на общественото здравеопазване. Така, на практика, ако даден потребител е с положителен тест за Covid-19 и тази информация бъде добавена добавена към въпросната мобилна апликация, хората, които са били в непосредствен контакт с него, ще бъдат уведомени. Стандартният период за проследяване на контактите преди установяване на зараза може да бъде 14 дни, но и може да бъде определян от здравните власти.
Втората стъпка ще отнеме повече време, уточняват от Apple и Google . В следващите месеци и двете компании ще добавят технологията директно в своите операционни системи, така че софтуерът за проследяване на контакти да работи без да се налага да се изтегля приложението. Това би дало възможност да бъдат обхванати много повече хора, посочват двете компания. iOS на Apple и Android на Google имат около 3 милиарда потребители, което е над една трета от населението на света. До момента пандемията от коронавируса е отнела живота на над 100 000 души, а над 1,63 милиона са заразените. Почти 90% от населението на планетата е поставено под ограничения за свободно движение. В същото време нараства натискът за смекчаване на противоемидемичните мерки, за да се намали шокът върху икономиките. Проследяването на контактите със заразени е ключова част от целия процес, тъй като може да помогне на властите да ограничат потенциално ново разпространение на вируса, след като хората отново се върнат на работа. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ