Десислава Танева: Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки

Десислава Танева: Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки

Десислава Танева: Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки

Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки заради извънредното положение. Това заяви в ефира на bTV министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„Инстинктът за презапасяване ще доведе до това, че после храната ще е извън срока на годност и ще я изхвърлим. Това ще се отрази на бюджета на домакинството и ще разхищаваме храна, която е ресурс и за чието производство са положени усилия. Абсолютно излишно е“, обясни министър Танева.

„Нямаме установено безусловно спекулиране с цени на стоки. Петъчната паника мисля, че влезе в някаква нормализация. В момента хранителните оператори и вериги са подложени на натиск, защото клиентите трябва да бъдат в социална дистанция, както и служителите. Разбираме в какви условия трябва да работят и трябва да се погрижим за здравето на хората и да вземем всички мерки, за да ги предпазим в тази ситуация“, посочи тя.

По думите й, проверки се правят в хранителните вериги. Всички оператори и производители са длъжни да спазват издадените заповеди и да снабдят персонала си с предпазни средства, както и да им осигурят съответните условия за работа в тази ситуация.

„Хранителната индустрия по принцип е готова, защото там изискванията са много високи. Дезинфекцията по принцип е задължение. Някъде се получава затруднение, но смятам, че всичко ще е точно“, каза още Десислава Танева.

Министърът на земеделието, храните и горите заяви, че няма да бъдат прекъсвани производства заради затруднения в доставките през границите.

„Цялото движение на стоки се извършва нормално. Храна за българите има. Трябва да запазим спокойствие. Опазването на здравето и животите в България зависи от всички нас - от това дали си стоим вкъщи, дали спазваме социалната изолация и дори дали в магазина пазаруваме, спазвайки тези условия. Искаме да създадем една платформа на нашия сайт, с която хората да могат да виждат от кой производител каква стока могат да си поръчат“, посочи министър Танева.

В момента министерството за земеделието, храните и горите администрира най-големият пакет плащания за земеделските производители – близо 100 хиляди души. Срокът за директните плащания е 15 май.

„Ние осигуряваме всички условия за работа във всички служби с минимален контакт и защитни средства. Стопаните могат да заявят регистрация и по телефона, и по имейл и може после да коригират и анкетната си карта. Малко над 55 хиляди земеделски стопани вече са регистрирани за новата кампания. Няма място за притеснения. До обяд на сайтовете на всички областни дирекции ще има телефон за информация, на който може да се направи заявление. Няма да се променят сроковете и плащанията. Следващата седмица предстоят и преразпределителните плащания, а през великденската седмица предстои и най-големият пакет – зелените плащания. Графиците се спазват. За приеми за ПРСР също имаме предвидени 16 приема на общ бюджет над 200 млн. евро, 6.3 мярката също върви. Нищо не е отменено“, каза още министърът на земеделието.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ